Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 5 oktober som en man med rumänskt medborgarskap oprovocerat attackerades med sparkar och slag av en 33-årig man i Norrtälje. 33-åringen gjorde dessutom flera utfall med kniv mot mannen som med hjälp av ett paraply lyckades avvärja attacken. Något motiv till överfallet framkommer inte i domen och 33-åringen uppger i förhör att han inte minns händelseförloppet.

33-åringen döms vid Norrtälje tingsrätt till tio månaders fängelse för misshandel och försök till grov misshandel. Han ska även betala ett skadestånd på 20 000 kronor till den misshandlade mannen.  

33-åringen stod även åtalad för att efter såväl misshandeln som vid ett senare tillfälle gjort Hitlerhälsningar, skrikit "sieg heil" och uttryckt sig nedsättande mot icke-vita. Båda händelserna skedde på polishuset i Norrtälje och var riktade mot en anställd.

Tingsrätten ifrågasätter inte 33-åringens beteende, men menar att det i båda fallen handlar om förolämpning, vilket 33-åringen inte stod åtalad för. Därför frias han för åtalspunkterna förgripelse mot tjänsteman och ofredande.

33-åringen förekommer under 30 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera fall av våldsbrott, narkotikabrott och brott mot knivförbudslagen. I början av 2000-talet var han aktiv i nazistiska sammanhang, bland annat i Nationalsocialistisk front.

Domen mot mannen vann laga kraft den 25 november.