Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gruppen bakom svenska Pegida ska under ny flagg demonstrera i Lund i helgen. Bakom arrangemanget står den hetsdömda nazistanhängaren Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist.

Båda har tidigare gjort upprepade försökt att etablera ett svenskt Pegida. Pegida är en antimuslimsk rörelse i Tyskland, som framför allt i Dresden lyckats mobilisera tusentals människor till sina manifestationer.

I Sverige har Rönnquist och Park tidigare bara lyckats locka en handfull personer. Men på lördag ska de försöka igen, nu under parollen "För Sverige - nu".

Gruppen finns på Facebook och är samma grupp som tidigare gick under namnet Pegida. Gruppen säger sig vara en "icke-politisk rörelse som värnar om Sverige" som värnar om "våra traditioner och värdegrunder". 

Rört sig i den rasideologiska miljön

Själva har gruppens initiativtagare rört sig i den rasideologiska miljön. Rönnquist har deltagit i flera högerextrema mediesammanhang. Bland annat Red Ice Creations där Rönnquist sagt att det är "totalt naivt" att tro att "vi svenska kristna människor kan leva sida vid sida med muslimer".

2014 dömdes Henrik Rönnquist för hets mot folkgrupp efter att ställt ut kollegan Dan Parks bilder i sitt galleri. Dan Park har även han vid ett flertal tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Han har förnekat Förintelsen och deltog 2013 i en demonstration med det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. Han har dessutom skrivit grovt afrofobiska, antimuslismska, antiziganistiska kommentarer på Twitter.

Fejkad dansk tankesmedja

Inför helgens demonstration gör arrangörerna en stor sak av att de även har danska talare. Bland annat en viss Jens Andreasen. Andreasen är grundare av IPOS Institute som beskriver sig själva som en borglig-liberal tankesmedja.

Flera tidigare danska topp-politiker presenteras på hemsidan som tankesmedjans representanter och "nyckelpersoner". Bland annat den tidigare justitie- och utrikesministern Lene Espersen från Konservative Folkeparti. Men när Expo kontaktar Espersen säger hon att hon inte har någonting med IPOS att göra.

– Står jag på deras hemsida?

– Jag har aldrig varit med där. Jag har ingen relation till dem. Det här kände jag inte till. Jag har ingenting med dem att att göra, säger Lene Espersen.

IPOS-Institute saknar även gatuadress och etablerade danska tankesmedjor som Expo har varit i kontakt har aldrig hört talas om dem.

Däremot har Jens Andreasen, enligt uppgift till Expo, täta band och en bakgrund inom den danska antimuslimska Pegida-scenen. Den andra danska talaren är Tania Groth, en aktivist från danska Pegida. Hon har tidigare talat på samlingar som Henrik Rönnquist och Dan Park dragit igång i försöket att etablera Pegida i Sverige. Bland annat talade Tania Groth i Malmö i juni.

Nazist som talare

På talarlistan inför helgens manifestation står även nazisten Sebastian Bjurman. Han ställde i valet 2014 upp som kandidat för Svenskarnas parti. Så sent som för ett par dagar sedan citerade han Adolf Hitlers bok "Mein Kampf"´i samband med att han uppmärksammats i Sydsvenskan:

"I denna bok, Mein Kampf, finns ett för detta tillfälle mycket träffande citat: 'Den, som på morgonen öppnar en judisk tidning utan att finna, att han själv blivit förtalad däri, har inte använt den föregående dagen på nyttigt sätt; ty om så vore fallet, skulle han ha förföljts, smädats, förtalats, förolämpats och smutskastats av juden'" skrev Bjurman på Facebook.

Bjurman har återkommande spridit antisemitiska konspirationsteorier och rasism på sociala medier. I en diskussion om organisering inom den rasideologiska miljön efter Svenskarnas partis nedläggning föreslogs "en intresseförening för svenskar". Bjurman instämde och skrev:

"Den organisationen bör framför allt ägna sig åt övning i sportskytte..."

Ämnen i artikeln