Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazistiska Svenskarnas partis mål var inför valet tio kommunala mandat och minst 10 000 riksdagsröster. Partiet ställde upp i 34 kommuner, jämfört med åtta i förra valet. Svenskarnas parti har även haft historiskt starka ekonomiska resurser med en valfond på över 1,3 miljoner kronor, enligt paritets egen redovisning. Pengarna har bland annat använts till en omfattande torgmötesturné och demonstrationer i bland annat Stockholm. Det har även skickat ut reklam till 263 000 hushåll i 20 kommuner, enligt egna rapporter. Expo kunde i årsrapporten om den rasideologiska miljön konstatera att den nazistiska rörelsen i Sverige 2013 slog rekord i antalet aktiviteter. En sådan aktivitetsgrad har inte uppmätts sedan Expo började kartlägga aktivteter 2008.

Nazisterna har inför valet skrivit insändare i lokala tidningar och fått stor medial uppmärksamhet i samband med utåtriktade aktiviteter som demonstrationer. Trots det uteblev valframgångarna i valet. Partiet fick inte ett enda kommunalt mandat. I riksdagsvalet röstade 0,06 procent av väljarna, 4186 personer, på nazistpartiet. Siffrorna kan ändras marginellt eftersom valresultatet ännu ej är fastställt.

Svenskarnas parti nådde alltså inte ens upp till hälften av väljarstödet som var deras uppsatta mål. Stödet var visserligen en ökning jämfört med vad partiet fick i valet 2010 då de fick 681 röster. Då fick det även ett kommunalt mandat i Grästorp, som nu är förlorat. Svenskarnas parti fick i årets val ungefär samma stöd av den svenska befolkningen som Djurens parti och något mindre än partiet Enhet.

Svenskarnas parti ser också valet som ett misslyckande.

"Det går dock inte att sticka under stolen med att det preliminära valresultatet från kommunerna är en besvikelse, och som det ser ut nu så uteblev de kommunala valframgångarna helt.", skriver Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson i en valanalys strax efter valet.

I en inom Svenskarnas parti inflytelserik podcast som drivs av tre medlemmar av partiet, vädrar veteranen inom den högerextrema miljön Jonas De Geer sitt missnöje.

– Jag hoppas inte att folk är snävt resultatinriktade. Jag kände det redan när man proklamerade från partiledningens sida att man skulle få, jag kommer inte ihåg hur många kommunala mandat det var, det var minst 10 000 riksdagsröster. Om vi inte lyckas med det då, vad ska vi göra då? Lägga av?