Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Senast förra veckan överfölls och misshandlades den tjetjenska Kommersant-journalisten Elman Soltakhanov i en park i nordöstra Moskva. Uppemot 20 personer ska ha deltagit i angreppet mot journalisten som överöstes med sparkar och slag mot huvudet och ryggraden efter att han slagits till marken.

– Till skillnad från sin kollega på Kommersant, Oleg Kashin som nästan dödades i höstas blev Soltakhanov ett brottsoffer på grund av sin etnicitet, säger Paul LeGendre vid Human Rights First.

HRF skriver i ett uttalande att journalister i Ryssland arbetar i ett hotfullt klimat. 2007 angreps en reporter från tidningen Newsweek. Fyra män gav sig på honom i tunnelbanan och frågade vad han hade att göra i landet. I januari 2009 sköts en journalist från Novaja Gazeta ihjäl tillsammans med en människorättsadvokat. I början av maj föll domen mot gärningsmannen – livstids fängelse.

Gärningsmännen har i båda fall haft dokumenterade kopplingar till den ryska extremhögern.

– Trots vissa förbättringar i statens arbete mot rasism och fördomsbaserad brottslighet, med långa fängelsestraff för några av gärningsmännen, fortsätter hatbrotten att vara ett allvarligt problem, säger Paul LeGendre.

HRF föreslår en rad åtgärder, däribland en förbättrad lagstiftning och utbildning för polisväsendet för att bättre kunna rå på problemen.