Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Familjen hörde märkliga ljud från hallen i samband med att de höll på att natta dottern. Någon eller några hällde en vätska genom brevinkastet. Familjen fick panik när de kände att det luktade bensin och vädjade till förövarna att de skulle sluta.

– Vi skrek och barnet skrek när brevlådan var öppen och vi stod max två meter därifrån. De hörde absolut vad vi sa, säger mannen som är chockad över det inträffade.

Trots vädjanden tände ändå förövarna på, någon kastade även in en sten genom fönstret. Elden spred sig snabbt, så familjen tvingades fly från balkongen på tredje våningen. Två-åringen hissades ner till grannen under, som hört familjens rop på hjälp. Paret räddade sig genom att klättra ner efter att de sparkat sönder balkongräcket.

En fråga om minuter

Christer Söderheim, kriminalinspektör och brandutredare på Söderortspolisen, säger att det var fara för familjens liv eftersom de inte kunde ta sig ut via hallen på grund av branden. Det tar enligt Söderheim inte mer än några minuter innan en lägenhet övertänds.

- Det blir en totalbrand av hela lägenheten och rutorna sprängs och eldslågorna slår ut ur fönsterna. Det enda de kunde göra vara att hoppa ner till nästa våningsplan, säger han.

Polisen har inga misstänkta personer för stunden, men tror att det finns politiska motiv bakom branden. I dagsläget arbetar utredarna utifrån att de är högerextremister som ligger bakom mordbranden.

Fackligt ansluten

Mannen tror själv att det är hans engagemang i fackföreningen Stockholm LS, Syndikalisternas förening, som är orsaken till att hans familj utsatts för attacken.

– Björn Söderberg blev skjuten i slutet av 90-talet och vi blev attackerade av samma grupp när vi hade en flygbladsutdelning för tre år sedan.

Mannen har även blivit uthängd på en nazistisk hemsida. Men det tog han inte så allvarligt.

– Jag hade aldrig trott att någonting sådant här skulle ske. Vi umgås med vårat barn och studerar. Det är väl ungefär allt som vi hinner med. Det finns inte på kartan att någon skulle komma och försöka mörda hela ens familj.

Samband med tidigare brand

Polisen tror att brandattentatet mot familjen har ett samband med branden mot ungdomshuset Cyklopen i lördags. Polisens utredning visar att branden var anlagd. En lägenhet där en aktiv nazist bor attackerades även senare under lördagskvällen.

För familjen i Högdalen är tryggheten borta.

– Att bara välja ut någon och bestämma sig att man ska elda upp en familj. Det är så grovt att jag inte finner ord, säger mannen.