Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den första september som aktivister från Svenska motståndsrörelsen och militanta antifascister drabbade samman vid Slussen i centrala Stockholm. I samband med bråket blev en person knivstucken. Två personer, en 22-åring och en 32-åring, anhölls och åtalades för försök till mord och medhjälp för försök till mord.

22-åringen är medlem i Svenska motståndsrörelsen. Den andra personen säger att han av en slump hamnade i sällskapet då han var i området och kände några av aktivisterna. Han säger att han inte är eller har varit aktiv i Svenska motståndsrörelsen.

Ett huvudvittne

Enligt åtalet ska 22-åringen ha stucket kniven i offrets nacke samtidigt som 32-åringen genom tillrop har ska ha uppmuntrat honom att göra så. Den utsatte ska även ha blivit sparkad i huvudet. Både 22-åringen och 32-åringen nekar till inblandning i knivdådet.

Den skadade själv kunde inte peka ut någon gärningsman. Åklagaren hade ett huvudvittne som pekade ut de två personerna. Vittnet hade fotograferat bråket och bevittnat knivdådet. Försvarsadvokaterna menade dock att vittnets berättelse innehöll flera oklarheter. De påpekade bland annat att vittnets beskrivning av gärningsmännens klädsel, inte stämde överens med polisens bilder på de misstänkta.

Ett annat vittne bekräftade att en kniv funnits i närheten av knivöverfallet. Utredningen har kunna fastställa att blodet på kniven härrör från den drabbade.

Det rådde delade meningar mellan åklagare och försvar om den drabbade ingick i gruppen militanta antifascister eller inte.

Tidigare dömda

Både 22-åringen och 32-åringen är tidigare dömda. 22-åringen är bland annat dömd för ett flertal fall av misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp.

22-åringen förklarade i rätten att han jagade antifascisterna för att skydda barn och andra personer i omgivningen. På frågan vad han skulle göra om han fått tag i någon så svarade 22-åringen att han skulle skada honom så mycket som möjligt och sparka ut hans tänder.

32-åringen är dömd för dråp, grov misshandel och olaga innehav av kniv och farligt föremål.

Den misshandlade sa att han i dag mår fysiskt ganska bra, men att det är oklart om han kommer få men. Dom meddelas om en vecka.