Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Grekiska nazister vill göra "tvål" av invandrare
SVT: En dokumentär film som visats på Channel 4 visar hur anhängare till det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning beter sig aggressivt mot invandrare. En politiker som kandiderat till parlamentet gör grova rasistiska uttalanden under sin kampanj. Samma kandidat visas sitta med sina vänner och beskriva invandrare som "undermänniskor" och "parasiter". Bland annat uppger de att de är "redo att öppna ugnarna" och "göra tvål" av invandrare och "lampor av deras skinn".

Utredningen om skadegörelsen mot den judiska församlingen i Malmö läggs ned
Expressen. I september i fjol utsattes den judiska församlingens lokaler i Malmö för skadegörelse. En ruta krossades med en sten och en rejäl fyrverkeripjäs avfyrades. Två män greps efter händelsen. Nu läggs dock utredningen ner och åklagaren Hans Harding spekulerar i att det kanske inte var ett hatbrott utan ett urspårat pojkstreck.

Historiker förnekar förintelsen
Times of Israel. Professorn, Vladimir Iliescu, från ett tyskt universitet förnekade att Förintelsen även pågick i Rumänien. Professorn hävdade på en vetenskapsmässa att det förekommit förföljelser och att 20 000 judar dödades, men att det inte handlat om någon Förintelse. Iliescu har efter uttalandet plockats bort från RWTH Aachen-universitetets hemsida där han var registrerad som historiker.

Tyska och rumänska trupper mördade mellan 380 000 till 400 000 judar i rumänskkontrollerade delar under Ion Antonescus ledning.

Den rumänska akademin har även fördömt Iliescus påstående.

Ämnen i artikeln