Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det var överlagt och avsiktligt, och därav finns nu en misstanke om mord. Vi tror att brottsoffren valdes ut då de var muslimer, säger utredaren Paul Waight, rapporterar TT.

Det var på söndagen halv nio lokal tid som en lastbil körde upp på trottoaren och mejade ned familjen. En kvinna dödförklarades på plats. De fyra övriga, varav två av dem minderåriga, fördes till sjukhus där samtliga förutom ett nioårigt barn dog. Barnet vårdas för kritiska skador, rapporterar TT med hänvisning till CBC News.

De döda är en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka, alla tillhörande samma familj.

– Jag ska tala klarspråk, detta var ett massmord riktat mot muslimer, mot Londonbor, motiverat av ett obeskrivligt hat, sa borgmästaren Ed Holder under en presskonferens.

En 20-åring har gripits för dådet. Han ska inte vara känd av polisen sedan tidigare och det är ännu inte fastställt om han har några kopplingar till extremistmiljöer, men polisen ska nu bland annat granska hans närvaro på sociala medier.

Polisen uppger att mannen är misstänkt för fyra mord samt ett mordförsök. Händelsen kan komma att klassas som ett terrorbrott.

Många är chockade över det inträffade.

– Vi kommer att kämpa mot hat. Vi kommer att kämpa mot islamofobi. Vi kommer att kämpa mot terror genom tro, kärlek och en strävan mot rättvisa. Hat kommer aldrig att överskugga kärlekens ljus, sa Nawaz Tahir, advokat och ordförande för stadens muslimska organisation, i ett uttalande efter dådet.

Händelsen i London är den värsta attacken mot muslimer i Kanada sedan 2017, då sex personer sköts ihjäl utanför en moské i Québec.

Ämnen i artikeln