Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan den förra presidentvalskampanjen har rykten om Obama spridits i konservativa republikanska och antimuslimska kretsar. En av de vanligaste föreställningarna är att Barack Hussein Obama inte alls är kristen protestant, utan muslim, och att han egentligen inte heller är född i USA. Hans försök att närma sig och bygga broar mot den muslimska världen ses som ytterligare tecken på att Obama är opålitlig.

Inom den antimuslimska miljön röstade man på republikanerna. USA:s mest inflytelserika counterjihadaktivister ser Obama som ett reellt hot mot landets säkerhet. Tidigare under dagen skrev Pamela Geller i sin kolumn att Obama inte har stått på amerikanernas sida i kriget mot terrorn. Hon menar också att Obama, bland annat på grund av att han inte stöttade Egyptens president Mubarak under den arabiska våren, har "understött folkmordet på ickemuslimer i muslimska länder runt om i världen". Valet, menar Geller, står mellan "frihet och slaveri, Amerika och globalt jihad". Gellers parhäst Robert Spencer skrev igår på sin blogg att tack vare Obama har islamska pro-shariaregimer uppkommit i Egypten, Tunisien och Libyen, och frågade sig om USA skulle överleva fyra år till med Obama som president. Den antimuslimska aktivisten Pamela Geller skrev på sin blogg efter att det stod klart att Obama hade vunnit att "America, land of the free, home of the brave, died tonight".

Myterna om Obama har haft stort genomslag, framför allt i konservativa kretsar. Och antagligen kommer myterna och konspirationsteorierna kring Obama att fortsätta spridas under de kommande fyra åren. En viktig fråga är hur det republikanska partiet i framtiden kommer att förhålla sig till de antimuslimska strömningar som förekommer bland partiets anhängare.

Efter det förra presidentvalet varnade människorättsorganisationer för en ökning i hatbrott och en ökad aktivitet bland högerextrema grupper. De rasistiska grupper som mobiliserade när Barack Obama blev invald, har knappast övertygats i den här valkampanjen. Under Obamas första presidentperiod har mordplaner mot presidenten avslöjats, och det finns inget som tyder på att antalet rasistiska grupper skulle minska. Dessutom kan retoriken på de antimuslimska bloggarna vara en inspirationskälla för ensamma potentiella terrorister var som helst i världen.

Men det är inte bara i den extrema miljön som omvalet kan få konsekvenser. Det är också viktigt att komma ihåg att myterna om det muslimska inflytandet över USA kan ha direkta konsekvenser i amerikanska muslimers vardag. När den muslimska världen ständigt utmålas som ett hot, och föreställningar om att muslimer i grunden är annorlunda och inte riktiga amerikaner, kommer det knappast att bli lättare för muslimer att utöva sin religion, bära slöja och röra sig fritt utan att riskera trakasserier. De antimuslimska bloggarna misstänkliggör inte bara Barack Obama, utan alla muslimer.