Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag förstår inte hur man resonerat, det är en gåta. Det är väldigt märkligt och det är skrämmande för mig att sitta med någon med de åsikterna, jag får ont i magen, säger Camilla Rågfors som sitter i styrelsen i SD-Värmland.

Antisemitiska mail

Inför kyrkovalet 2009 stormade det internt i SD-Värmland och kring Erik Johansson. I mail till Mikael Gustafsson, då medlem i SD-Karlstads arbetsgrupp, länkade Erik Johansson till grovt antisemitiska sajter på internet där det till exempel står "Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". Johansson skriver i mailet med hänvisning till de antisemitiska hemsidorna "Ingen rök utan eld" och "vi vet också att det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt".

Johansson påstås också ha frågat den dåvarande partimedlemmen Daniel Brosius på ett möte om han har afrikanskt blod.
- Jag tycker ju att det lät knepigt. Jag har blivit kallad "negerhora" innan, så jag reagerar när någon frågar så, man undrar ju. Han kunde bara fråga från vilket land jag kommer ifrån, säger Daniel Brosius.

Ville bara ha diskussion

Enligt Erik Johansson så handlade mailen om att han ville veta hur Mikael Gustafsson, som inte längre är medlem i partiet, och som har universitetsexamen i historia såg på sidorna. Han säger att han inte är antisemit.
- Man vet inte vad som är sanning eller inte, det som står där ska mycket till att man ska tro på det rakt av, säger Johansson om hemsidorna.

Erik Johansson uppger att han tror att Förintelsen ägt rum och att de som reagerat på mailen är ute efter att skada partiet.
- Det är klart att nazisterna hade sina koncentrationsläger och att de dödade judar. Jag råkade bara komma in på sidorna och skickade över dem, säger Johansson

När det gäller Erik Johanssons fråga till Daniel Brosius så förnekar Johansson att han ställt den så.
- Det är skitsnack, jag frågade honom var han kommer ifrån.

Mikael Gustafsson rapporterade händelserna i ett mail till distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, och krävde åtgärder mot Johansson. Filper svarade att han kommer vidta "erforderliga åtgärder" efter kyrkovalet.

"Kritiker vill skada paritet"

Runar Filper gör klart att det inte är han som utsett Johansson till nämndeman men att han inte heller deltar i kritiken mot honom.
- Jag visste inte så mycket vad det handlade om, erforderliga åtgärder kan betyda vad som helst. Jag var mitt uppe i ett kyrkoval. Man får vara beredd på att kritiker vill skada partiet både inifrån och utifrån. Jag har ingen anledning att betvivla Erik Johansson, säger Runar Filper.

Britt Enqvist som är ordförande för Sverigedemokraterna i Karlstad, säger att kritiken kommer ifrån avhoppare eller sådana som ska hoppa av partiet.
- Det är bara trams, vad det gamla handlar om vet inte jag. Har han varit åtalad? Erik Johansson är en trevlig kille och jag har ingenting att klaga på, säger Britt Enqvist.
Hon säger vidare att hon inte vill uttala sig om saker när hon inte vet hur det ligger till.

Ämnen i artikeln