Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På den grekiska ön Lesbos sprider Sverigedemokraterna flygblad med falsk information för att avskräcka flyktingar från att åka hit. Texten innehåller flera direkta lögner. Bland annat påstås att det enda boende som erbjuds i Sverige är tält, att flyktingarna kommer att "skickas tillbaka hem" och att både halalslakt och bärande av niqab och burka kommer att förbjudas.

Det påstås också att det svenska samhället håller på att "falla isär". Flygbladet är undertecknad av Sverigedemokraterna, SD kvinnor och "The people of Sweden".

På flygbladen hänvisas till hemsidan welcometosweden.net som registrerats av den före detta SD-politikern Jacob Hagnell. Hagnell satt som fullmäktigeledamot i både Stockholms kommun och landsting och hade även uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt fram till i våras. Då avslöjade Expressen och Researchgruppen att Hagnell under påhittat namn skrivit grovt rasistiska kommentarer på hatsajten Fria Tider. 

"Deportera packet till deras sophögar till länder", skrev han som kommentar till en artikel om Rosengård. Hagnell gick även till angrepp mot Fredrik Reinfeldt med hänvisning till att Reinfeldt har en svart förfäder: "ser bara hur reinfeldt tänker ´niggah please´", skrev han. 

Efter avslöjandet lämnade Hagnell alla sina förtroendeuppdrag inom partiet. Men fortsatte trots det att jobba för partiet.

Expo kunde i april, genom källor, avslöja att Hagnell endast avsagt sig sina politiska uppdrag för att få det att verka som om han lämnat politiken. I själva verket fortsatte han att vara anställd av Sverigedemokraterna. Hagnell ska ha skyddats av partiledningen i utbyte mot att han kartlade kollegor som ledningen var i konflikt med, bland annat den nu uteslutna SDU-toppen William Hahne.

I dag vill Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning inte kommentera om Hagnell fortfarande är anställd av partiet. Men Expo kan bekräfta, via Riksdagsförvaltningens säkerhetsenhet, att Hagnell har ett passerkort till riksdagen och för närvarande är anställd av SD:s partikansli. På sociala medier finns det även flera indikationer på att Hagnell fortfarande jobbar med kommunikation för partiet.

I skrivande stund är hemsidan som Hagnell registrerat tom på information. Men i slutet av förra veckan fanns där samma bild som pryder de flygblad som Sverigedemokraterna sprider på Lesbos. 

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har bekräftat att partiet står bakom flygbladsutdelningen och spridandet av de falska uppgifterna om Sverige. Partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till Expressen att de har personer på ett 20-tal platser i sex europeiska länder för att dela ut flygblad.

Expo har frågat SD:s kommunikationsavdelning hur lämpligt det är att en person som uttryckt sig som Hagnell har gjort arbetar med partiets kommunikation. Kommunikationsavdelningen har inte svarat.

Expo har även sökt Jacob Hagnell för en kommentar.