Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Marc Abramsson skriver på partiets hemsida:

" Som många varit medvetna om har verksamheten varit ytterst begränsad de sista åren, ja sedan 6 juni 2013 har den i praktiken varit helt vilande, så beslutet kommer troligen inte som en överraskning för någon."

Nationaldemokraterna bildades 2001 och var ett utbrytarparti ur Sverigedemokraterna. Partiet tog 2002 kommunala mandat i Haninge och Södertälje. 2006 förlorade Nationaldemokraterna sina mandat i Haninge, men kom istället in i Nykvarns kommunfullmäktige. 2010 behöll Nationaldemokraterna sina mandat i Södertälje och Nykvarn.

Partiet har dock i över tio års tid kantats av avhopp och interna konflikter. Redan 2004 lämnade stora delar av aktivistkadern efter att partiets grundare och frontfigur, Tor Paulsson, gripits för kvinnomisshandel. Efter det har partiet under Marc Abramssons ledning haft svårt att hålla ihop. En uppsjö av mindre och större utbrytningar har skett genom åren.

Partiet förlorade sitt mandat i Nykvarn när Daniel Spansk gick över till nazistiska Svenskarnas parti. 2012 skakades partitidningen Nationell Idag av konflikter och stora delar av redaktionen hoppade av för att bilda den konkurrerande tidningen Nya tider. Nationell Idag har sedan 2010 erhållit miljoner i presstöd. I februari gjorde Nationaldemokraterna sig av med tidningen.

Artikeln kommer att uppdateras.