Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Boken Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen, som Expo publicerade den 30 november i fjol, gav upphov till åtskilliga rubriker i massmedia. En orsak var att den redogjorde för aktivisternas brottsbelastning, som visade att hela 23 procent av valkandidaterna eller partistyrelsemedlemmarna var straffade för brott.

Sverigedemokraterna (SD) är Sveriges mest brottsbelastade parti. Det är dock inget som förvånar - ens sverigedemokraterna själva. Expo har träffat »Peter«, som hoppat av från SD. I början av 1990-talet var han medlem i partistyrelsen.

- Under tiden jag var med fanns det många kriminella- och halvkriminella ungdomar i Sverigedemokraterna, säger Peter som satt i SD:s partistyrelse i början av 1990-talet.

Idag har Peter lämnat den högerextrema miljön men under några år i början av 1990-talet betraktades han som en betydelsefull person i den sverigedemokratiska hierarkin.

Peters historia påminner om många andras. Han fick höra talas om Sverigedemokraterna genom att läsa deras propaganda och tog kontakt med partiet. Partiet svarade snabbt genom att skicka mer material till Peter. I samma veva fick han kontakt med den dåvarande partiledaren, Anders Klarström.

- Klarström var väldigt bra på att prata. Jag fastnade nästan direkt, säger Peter.

Högerextrema åsikter

Bland annat blev Peter lokalorganisatör och valdes senare in i SD:s partistyrelse. Verksamheten inom SD skiljde sig dock från andra partier. Partibyggande och ideologisk skolning tillhörde inte de viktigaste ingredienserna. Den förmenta respektabla fasaden var inget annat än just en fasad.

- Det fanns klart högerextrema åsikter i Sverigedemokraterna - mycket »sieg heil« och sådant. Samtidigt uppträdde man utåt med slips och kavaj och försökte framstå som mammas pojke, menar Peter.

Han beskriver de interna tongångarna som råa där partiaktivisterna inte behövde hymla med vilka åsikter de egentligen hyste.

- Att nazister fanns bland medlemmarna kom ofta fram i fyllan. Det gällde inte bara 20-åriga skinnskallar utan även äldre aktivister i 40-årsåldern.

Jakt på antirasister

Ibland kunde besöken hos partikamraterna i Stockholm resultera i våldsamheter när de gick ut senare på kvällen.

- Man drog sig inte för att provocera och backade inte när det sedan blev slagsmål. Det gällde inte bara enskilda medlemmar utan även lokala organisatörer.

Under första halvan av 1990-talet brukade SD arrangera den årliga kransnedläggningen vid Karl XII:s staty i Stockholm. Dagen brukade urarta till kravaller och bråk med antingen antirasistiska motdemonstranter eller poliser.

Timmarna efter kransnedläggningen drog sverigedemokrater runt på stan. Sverigedemokraterna var fullt på det klara med vad kvällen innebar, berättar Peter.

- Timmarna innan kransnedläggningen var vi några i SD som hade beväpnat oss med batonger och andra tillhyggen. Senare på kvällen sökte vi upp antirasister på stan vilket kunde sluta i regelrätta slagsmål.

Att SD skulle vara Sveriges mest brottsbelastade parti är inget som förvånar Peter.

- Själva ideologin är ju kriminell. SD saluför ett rasistiskt budskap som i sin tur drar till sig kriminella personer. SD är det största högerextrema partiet och drar också till sig medlemmar från mindre rasistgrupper, där brott är vanliga.


Fotnot: Peter heter egentligen något annat men vill inte medverka med sitt rätta namn på grund av risken för hot och trakasserier. Artikeln kommer att publiceras i det kommande numret av Expo.

FAKTA: SD:s kriminalitet

Sverigedemokraterna grundades under namnet Bevara Sverige Svenskt (BSS) 1979, men bytte namn till SD 1988. Rörelsen har varit en tummelplats för nynazister och kriminella.

Sedan partiledaren Mikael Jansson tog över 1995 har partiets fasad städats upp. En av de första åtgärderna var att införa uniformsförbud vid offentliga möten. I valet 1998 fick SD närmare 20 000 röster och åtta kommunala mandat.

Boken Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen granskar 330 ledande medlemmar mellan 1988-1998. Definitionen på en »ledande medlem« är att aktivisten antingen deltagit som partiets kandidat i något offentligt val under denna period, eller suttit i den nationella partistyrelsen.

Statistiken visar att 23 procent av SD:s »ledande medlemmar« är dömda för brott. Domregistret omfattar all form av brottslighet från stölder och försäkringsbedrägerier till våldsdåd och misshandel.

Sverigedemokraterna hävdar att partiet värnar rättssäkerheten och står för lag och ordning i samhället. Partiet hävdar också att invandrare står för merparten av brottsligheten i samhället.