Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det senaste tillskottet till floran av nynazistiska tidningar i Sverige heter Folktribunen, mer eller mindre organ för Nationell Ungdom. Nordlandrörelsen sponsrar tidningen genom en helsidesannons.

Mycket text, tabloidformat och för all del rätt prydlig layout i jämförelse med andra källaralster. Redaktör för den nya tidningen är den inte helt obekante Klas Lund, i början på 1990-talet profilerad i media som som en av grundarna av terrorgruppen vam. Klas Lund greps efter ett bankrån i Sveg och dömdes till några års fängelse. På senare år har han hållit en låg politisk profil, men gör med detta comeback i politiken.

Inte helt oväntat bygger Folktribunens ideologiska budskap på idel konspirationsteorier. Det första numret anklagar politikerna för att ha »förråt det svenska folket« och manar kamraterna tillbaka till »eldställningarna«. En sida tillägnas svärmeri för böckerna Turner Diaries och Hunter av den amerikanske terroristfilosofen William Pierce. Amerikanska FBI har som bekant gett Turner Diaries epitetet »terrorismens bibel«; boken handlar om en fiktiv grupp – The Order – som inleder det heliga raskriget i USA. The Order utgjorde förlagan till svenska VAM, och ett avsnitt i boken beskriver utförligt hur FBI:s högkvarter utplånas av en bilbomb. Boken var favoritlektyr för den dömde oklahomabombaren Timothy MacVeight.

© Expo 1997
(Expo nr 3 - 1997)

Ämnen i artikeln