Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 8 mars som flera misshandlades och knivhöggs på Möllevångstorget i Malmö, en skadades så allvarligt att han fortfarande vårdas på sjukhus. Fyra personer är misstänkta för attacken, åtminstone tre av dessa har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Två personer sitter häktade. En 20-åring är misstänkt för mordförsök, men inte häktad. Samtliga misstänkta ingick i en grupp som innan misshandeln spridit propaganda för Svenskarnas parti.

30-åringen som är på flykt, häktad i sin frånvaro och misstänkt för mordförsök i fyra fall, ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti 2010. Redan i början av 2000-talet rörde han sig i vit makt-miljön. 2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front, sedan dess har han varit aktiv i partiet och följde med när det blev Folkfronten och senare Svenskarnas parti. 2011 var han kontaktperson för ett sommarläger som partiet anordnade i Skåne.

Polisen misstänker att 30-åringen lämnat landet och befinner sig i Ukraina. Han har tidigare varit landet för att stödja högerextrema grupperingar där under protesterna på Maidan. I Ukraina finns fortfarande aktivister från Svenskarnas parti som arbetar nära den högerextrema gruppen Högra sektorn.

Den internationella efterlysningen innebär att 30-åringen riskerar att gripas om han till exempel fastnar i en passkontroll.

Ämnen i artikeln