Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stig-Erik Werner var tidigare medlem i Sverigedemokraterna men uteslöts 2011 efter att han deltagit i en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg. Demonstrationen anordnades av en nazistorganisation. Sedan uteslutningen har Werner haft kontakter med Svenskarnas parti. I valet kandiderade han även för nazistpartiet i Tidaholm. Efter att en person skrivit in hans namn på Sverigedemokraternas valsedel, kan han väljas på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Politiskt motsätter sig Werner det "demokratiska systemet som det ser ut nu". Han menar att det politiska systemet i Nazityskland i stort fungerade bra och säger att det krävs en ledare som tar ansvar. På frågan om det är Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson som han ser framför sig som ledare svarar han.

– Inte nödvändigtvis, men det krävs en ledare som förstår sitt folk och som ansvaret för landets styre vilar på, säger han.

Werner säger vidare till Expo Idag att det "inte finns några bevis" för att Förintelsen ägt rum. Han motsätter sig också så kallad "rasblandning".

– Man behöver inte vara emot någon bara för att man tycker att man vill gifta mig med en vit människa för att barnen ska tillhöra det här folket.

Sverigedemokraterna fick fyra mandat i Tidaholm. Nu har Jesper Fransson, enligt Skaraborgs läns tidning, avsagt sig uppdraget i kommunfullmäktige. Näst på tur efter Fransson är en person som skrivits in på Sverigedemokraternas valsedlar och fått två personröster. Han uppger till Expo Idag att han är "politiskt obunden" och att han är osäker på om han kommer ta platsen i kommunfullmäktige om han blir tillfrågad.

Stig-Erik Werner står näst på tur tillsammans med ytterligare två personer med en personröst, en av dessa har gått ut i Skövde Nyheterna och sagt att han inte är intresserad av att ta platsen.

Werner säger till Expo Idag att han kommer ta mandatet om han får det.

Ämnen i artikeln