Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under torsdagskvällen som ett 12-årigt barn knivhöggs i ett köpcentrum i finska Uleåborg.

Enligt Yle misstänker finska Centralkriminalpolisen en 33-årig man, som greps i direkt anslutning till händelsen, för dådet. Mannen tillhörde tidigare den numera förbjuda finska delen av Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Pohjoismainen Vastarintaliike.

HD slår fast – NMR förbjuds i Finland

Högsta domstolen i Finland har beslutat att gå på både tingsrättens och hovrättens linje. Nordiska motståndsrörelsen förbjuds.

Enligt chefen för Centralkriminalpolisens Uleåborgsenhet, Ari Soronen, är det en finsk 12-åring med utländsk bakgrund som blivit attackerad. I en kommentar till Yle säger han att offret och mannen inte känner varandra.

Knivhögg bakifrån upprepade gånger

Mannen ska enligt polisen ha knivhuggit 12-åringen upprepade gånger bakifrån. Efteråt jagade han efter ett annat barn som var i 12-åringens sällskap, men hindrades av en ordningsvakt som senare kunde gripa mannen utanför köpcentrumet.

I en video som Expo tagit del av syns en man med blodigt ansikte övermannas av en ordningsvakt och personer som ser ut att vara förbipasserande.

Den knivhuggna 12-åringen vårdas på sjukhus och uppges ha fått allvarliga skador, men läget beskrivs som stabilt.

Tidigare dömd för knivdåd mot vänstermöte

Den man som pekas ut för dådet är sedan tidigare uppmärksammad för våldshandlingar. Han knivhögg en ordningsvakt 2013 vid ett evenemang på stadsbiblioteken i finska Jyväskylä där vänsterprofiler skulle lansera en bok om den finska extremhögern.

I en kommentar till Hufvudstadsbladet säger Juha Martelius, chef för Finlands motsvarighet till Säpo, Skyddspolisen, att den misstänkte mannen är känd för dem sedan tidigare.

– Det är ett mycket tragiskt fall. Skyddspolisen stödjer vid behov Centralkriminalpolisen. Gärningsmannen är känd för Skypo sedan tidigare, säger han till tidningen.

Misstänks för två mordförsök

I ett pressmeddelande bekräftar polisen att den misstänkte mannen har bakgrund i den finska extremhögern, däremot uppges att förundersökningen är i ett för tidigt skede för att man ska kunna fastslå ett exakt motiv för gärningen.

Mannen misstänks efter torsdagens dåd för två fall av mordförsök. Häktningsförhandling ska enligt polisen äga rum måndag 17 juni.