Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Totalt är det sex män som åtalas för olika typer av terror-, vapen- och våldsbrott i det aktuella fallet. Gruppen ska ha ingått i en nazistisk cell som varit aktiv i trakterna kring staden Kankaanpää i sydvästra Finland. Det rapporterar bland annat Yle.

En av männen åtalas för planering av ett sprängämnesbrott med terrormotiv och för deltagande i träning för terroristbrott.

En annan person i nazistcellen åtalas för att ha medverkat i att utbilda sig för terroristbrott.

Enligt uppgifter i finska medier ska en av misstankarna rört en planerad sprängattack mot en flyktingförläggning. Biträdande riksåklagaren Jukka Rappe tillbakavisar den uppgiften.

– I motsats till den mer eller mindre färgstarka rapporteringen i finska medier har vi inga indikationer på konkreta förberedelser för en egentlig terrorattack, säger han till Expo.

Totalt är det 27 åtalspunkter. Utöver terrorbrotten rör det sig bland annat om misshandel och grov misshandel, grov utpressning, sprängämnes- och skjutvapenbrott samt befattning med stöldgods.

Fakta: ACCELERATIONISM 

Accelerationism är en idéströmning som menar att en oundviklig samhällskollaps kommer ske. Även om ursprunget är brett, associeras den idag främst med högerextremister som vill påskynda denna kollaps genom våld och terrorism. Internet är centralt för spridningen, och "ensamvargar" utför ofta våldsamma handlingar med denna ideologi som drivkraft.

Läs mer i Expos wiki >>

De misstänkta förnekar brott.

Försökt agera i det dolda

Det var 2021 som polisen grep och frihetsberövande fem av de nu åtalade männen, vilket Expo tidigare har rapporterat om. Polisen hade dock haft gruppen under uppsikt under flera år. De släpptes ur häktet i början av 2022.

Det handlar om en sluten nazistisk gruppering som planerat terrordåd. De ska olagligen ha införskaffat skjutvapen, dynamit och gödsel som de misstänks ha använt för att tillverka sprängämnen. Gruppen ska även ha haft vapenträning.

Nazisterna ska ha inspirerats av extrem accelerationistisk ideologi, det vill säga en strävan efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd.

De ska ha haft kontakt med internationella aktörer via nätet, men inte spridit sina idéer och åsikter via sociala medier eller andra öppna kanaler – utan försökt hålla sin verksamhet hemlig.

Riksåklagaren Jukka Rappe säger att han med hänsyn till att förundersökningen ännu inte är offentlig, vilket den blir när rättegången startar, inte kan uttala sig om några detaljer om de misstänkta.

– Men generellt sett kan jag bekräfta att de tilltalade misstänks vara medlemmar i en radikaliserad högerextrem grupp med intresse för accelerations-ideologi, säger han.

Tidigare finska terrordomar

Åtalet är en del av flera rättsliga processer kopplat till terrror i Finland. I oktober dömde Päijänne-Tavastlands tingsrätt fyra män för olika brott som utförts i terroristiskt syfte eller för att ha understött sådan verksamhet.

Även den här gruppen var influerad av accelerationistiska idéer.

En av de huvudåtalade dömdes till tre år och fyra månaders fängelse för grovt skjutvapenbrott och deltagande i en terroristutbildning, den andra dömdes till ett år och nio månader, bland annat för skjutvapenbrott i terroristiskt syfte. De andra två dömdes för medhjälp till de huvudåtalades brott och för att ha sålt vapen till dem.

I domen framkommer det även att en av de dömda tillverkat vapen i 3D-skrivare.

Ytterligare en terrormisstänkt

I mars förra året greps en man i 40-årsåldern misstänkt för att ha riktat bombhot mot flera partikanslier, rapporterar Yle. Han ska på nätet även ha uppmanat till att använda våld mot politiska motståndare och spridit nazistisk propaganda.

Liksom de nu åtalade och tidigare dömda så har accelerationistiska idéer utgjort inspiration för mannen. Han ska bland annat ha spridit sådana idéer via pamfletter. Han tros även ägnat sig åt djävulsdyrkan.

I samtliga tre utredningar har polis, enligt medieuppgifter, funnit exemplar av en santanistisk handbok "21 Polkua Pimeyden Valtakuntaan" (21 vägar till mörkrets rike), skriven under pseudonym. Den aktör som i huvudsak spridit boken propagerar även för den våldsamma, nazistiska, satanistiska och internationella gruppen Order of Nine Angles (ONA). Enligt vissa medieuppgifter ska den misstänkte 40-åringen vara en av dem som är mest aktiv att sprida ONA:s budskap i Finland och möjligtvis även vara en av bokens författare.

Mannen försattes en tid efter gripandet på fri fot men var fortsatt under polisens bevakning. Han ska efter frisläppandet delat ett videoklipp på TikTok där det talas om människooffer. Videon är inspelad i ett skogsområde i närheten av mannens bostad. I TikTok-klippet syns en inrättad offerplats och personen i videon anger ett datum när ritualmordet ska ske. Något offer finns dock inte och mannen uppger själv att videon ska ses som reklam för en kommande bok han arbetar med.

Mannen har tidigare varit medlem i Sannfinländarna, men enligt uppgift inte haft en aktiv roll i partiet. Han tillbakavisar alla misstankar om brott.