Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under den finska självständighetsdagen den 6 december så har det i huvudstaden under senare år anordnats ett nazistiskt fackeltåg under namnet 612. Gårdagens samling hade tillstånd att vara vid Tölö torg.

Mellan 1000 och 1500 motdemonstranter var också på plats. Protesten som saknade tillstånd skingrades av polis – ett drygt 50-tal personer ska vid tillfället ha gripits misstänkta för att ha trotsat polisen, uppger HBL. Efteråt riktades kritik mot polisen om övervåld från arrangörens sida.

Den nazistiska 612-fackeltåget, som ska ha samlat runt 500 personer, genomfördes enligt HBL utan några sammandrabbningar med motdemonstranter. Bland deltagarna syntes bland annat personer som bar Soldiers of Odin-symboler.

I tåget ingick även personer från Suomi herää-demonstrationen som hållits några timmar tidigare. I Suomi herää (ungefär Finland vaknar) har den Blåsvarta rörelsen, som är öppet rasistisk och fascistisk, en central roll, rapporterar HBL.

Gripna svenskar

Tidigare under onsdagen så ska polisen ha gripit fjorton personer vid järnvägsstationen. Enligt uppgifter till tidningen så ska sex av dem vara svenska medborgare. Det ska röra sig om en förebyggande åtgärd. Vid visiterings ska polisen ska ha funnit pyroteknik, tandskydd och en kniv.

Nyhetsbyrån STT uppger, enligt HBL, att en del av de gripna bar vita dukar framför ansiktet. Vid både Suomi herää-manifestationen och vid 612-fackeltåget fanns unga män klädda på samma sätt. En del av dem ska haft Active Club-emblem.

Lyssna på Studio Expo:

Den svenska våldsbejakande gruppen Gym XIV ska enligt deras egen rapportering varit på plats. På en bild de lade ut under gårdagskvällen i sin Telegram-grupp ses de bära bära vita dukar som täcker delar av ansiktet. Under bilden står det ”Incheckning Helsinki”. Expo har inte kunnat fastställa om det är Gym XIV-gruppen som greps av polis.

Internationell trend

Den Värmlands-baserade gruppen Gym XIV är en ledande aktör i den svenska grenen av det nätverk av högerextrema grupper som hoppat på trenden inom extremhögern med mindre gym och slagsmålsklubbar, så kallade Active Clubs. Syftet är att organisera sig genom kamp- och styrketräning och ideologisk skolning.

Fenomenet kommer från den amerikanska vit makt-ledaren Robert Rundo som lanserade konceptet med våldsbejakande gym eller slagsmålsklubbar, så kallade Active Clubs, 2020. Sedan dess har konceptet vuxit som internationell trend i vit makt-miljön.