Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den huvudåtalade, en 29-årig man, döms till tre år och fyra månaders fängelse för grovt skjutvapenbrott och deltagande i en terroristutbildning. Han döms också för narkotikabrott.

Enligt HBL använde 29-åringen en 3D-skrivare för att tillverka vapen och skaffade också information om vapentillverkning.

Fakta: ACCELERATIONISM 

Accelerationism är en idéströmning som menar att en oundviklig samhällskollaps kommer ske. Även om ursprunget är brett, associeras den idag främst med högerextremister som vill påskynda denna kollaps genom våld och terrorism. Internet är centralt för spridningen, och "ensamvargar" utför ofta våldsamma handlingar med denna ideologi som drivkraft.

Läs mer i Expos wiki >>

Föreslog attack på statsministern

Bevisningen bestod bland annat av kommunikation mellan 29-åringen och de andra männen, däribland diskussioner på sociala medier, där de använde ett högerextremt språkbruk och gav uttryck för våldsfantasier och attentatsplaner. Bland annat framgår det att den huvudåtalade vid en tidpunkt föreslog att de skulle genomföra en attack på Finlands dåvarande statsminister, Sanna Marin.

Polisens förundersökning visar att gruppen haft långtgående våldsfantasier och hade mängder av nazistisk propaganda. Den innehåller också videoklipp en av de dömda filmat då han och andra skjuter med olika skjutvapen.

En propagandavideo, som innehåller ett tydligt accelerationistiskt bild- och symbolspråk visar hur en grupp män skriker att de ska döda judar och sedan skjuter med automatvapen. I ett annat videoklipp skjuter en av de nu dömda ihjäl en katt.

Ville starta raskrig

En 27-årig man döms till ett år och nio månader, bland annat för skjutvapenbrott i terroristiskt syfte. Med ett vapen som 29-åringen tillverkat, angrep han en familj på grund av deras hudfärg, försökte skrämma bort dem från sitt hem och vandaliserade deras brevlåda genom att spränga den.

Enligt rätten var 29- och 27-åringen starkt influerade av accelerationistiska idéer som går ut på att påskynda en omstörtning av samhället. Forskaren Tommi Kotonen säger till HBL att accelerationism är den mest våldsbejakande inom dagens nazism.

Tingsrätten anser dock inte att männen ska ha bildat en terroristgrupp, så som avses i finsk lag och de har heller inte åtalats för att ha förberett ett terrordåd.

Kände till planer och sålde vapen

Ytterligare två män, en 22-årig och en 66-årig, dömdes också. Den yngre för medhjälp till den huvudåtalade 29-åringens brott och den äldre för skjutvapenbrott. Den äldre mannen sålde vapen till 29-åringen och 27-åringen, fullt medveten om deras intentioner.

Tingsrättens dom kan överklagas och har ännu inte vunnit laga kraft.