Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den ryska medborgaren som tidigare kallade sig Jan Igorevitch Petrovskij, numera Voislav Torden, greps slutet av juli på Helsingfors-Vanda flygplats. 

Han uppges ha samröre med en paramilitär grupp som i sin tur har kopplingar till den ryska legosoldatsgruppen Wagner. Voislav Torden misstänktes initialt för terrorbrott som ska ha begåtts i Ukraina mellan 2014 och 2015.

Ukraina har krävt att han ska överlämnas till dem.

Släpptes fri och häktades igen

För en dryg vecka sedan meddelade Högsta domstolen att Voislav Torden inte ska utlämnas till Ukraina. Domstolen motiverade beslutet med att det finns en risk att hans mänskliga rättigheter skulle kunna komma att kränkas.

I stället släpptes han fri.

Den finska gränsbevakningen tog honom dock i förvar och på måndagen förra veckan beslöt tingsrätten att han ska hållas häktad, rapporterar Yle.

Lyssna på Studio Expo:

Utreds i Finland

Efter det så har den biträdande riksåklagaren beslutat att inleda en förundersökning om krigsbrott i Ukraina.

– Efter att det blev klart att Finland inte kan överlämna Torden till Ukraina har vi fört diskussion med ukrainsk åklagare och polis. Vi har fått mycket ny information, säger biträdande riksåklagare Jukka Rappe till HBL.

Eftersom han inte kan utlämnas till Ukraina så kommer utredningen att göras i Finland. Eftersom det handlar om ett internationellt brott så har Finland befogenhet att utreda det.

EU:s sanktionslista

Voislav Torden finns på EU:s sanktionslista, under sitt tidigare namn, efter att han tjänstgjort som ledare och befälhavare för Rusitj-styrkorna, vilket Expo tidigare rapporterat om. Styrkorna ska enligt sanktionslistan ha kopplingar till legosoldatarmén Wagner. Rusitj-styrkorna har kämpat i Ukraina på Rysslands sida.

Han själv nekar till brott och har för avsikt att söka asyl i Finland, rapporterar Yle.

Demonstrerat med svenska nazister

Voislav Torden, som ursprungligen är från Ryssland, bodde under ungdomsåren i Norge där hans högerextrema kopplingar uppmärksammades. Petrovskij deltog bland annat i den norska grenen av Soldiers of Odins verksamhet. Norge utvisade mannen till Ryssland 2016, eftersom han ansågs vara ett säkerhetshot.

Men han har även haft samöre med den svenska nazistmiljön. 2014 demonstrerade han med Svenskarnas parti i Jönköping.