Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett filmklipp från händelsen som inträffade i augusti 2018 visar hur den 29-årige aktivisten riktar en spark helt oprovocerat mot kvinnan som inte ser var sparken kommer ifrån. Hon blev lindrigt skadad, men Falu tingsrätt konstaterar att det rör sig om oprovocerat våld mot överkroppen. 

Mannen nekar och säger att han bara försökte förstöra kameran som kvinnan hade på magen. Han döms till 80 dagsböter på 50 kronor.

Nordiska motståndsrörelsens valkampanj i Ludvika ledde till flera oroligheter. 29-åringen döms för att den 8 september 2018 ha gett sig på en man som protesterade mot NMR:s närvaro i staden. 29-åringen sparkade undan mannens mc-hjälm så att den flög iväg och fick ett antal repor. Han döms för ringa skadegörelse till villkorlig dom.

Mannen har tidigare dömts för bland annat misshandel och hets mot folkgrupp.

Del av större process

Domen mot 29-åringen är en del av en större process där aktivister från NMR blivit åtalade för händelser i Dalarna mellan 2017 och 2019. I och med misshandelsdomen har nu samtliga av de elva åtalade dömts för något brott, bland annat för våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och ofredande.

En uppmärksammad händelse var när flera aktivister försökte hindra Prideparaden i Falun den 23 september 2017. De vägrade lyssna på polisens befallning att flytta sig från platsen. Sju dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten. Bland de som dömdes för Prideattacken var Pär Sjögren, lokal ledare för NMR i Dalarna och Värmland.

Under valrörelsen 2018 inträffade flera fall av våld, hot och trakasserier från NMR:s sida, runt om i landet