Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på lördagseftermiddagen som Ung Vänster Sundbyberg anordnade en manifestation mot försäljningen av hyresrätter som de fick ovälkommet besök. En handfull nazister, varav två uppges tillhöra Svenska motståndsrörelsen, angrep deltagarna.

En av dem som var på plats var Anna. Hon berättar för Expo hur nazisterna plötsligt dök upp på platsen och gick till angrepp mot de personer från Vänsterpartiet som stod och höll i en banderoll:

– Nazisterna föste undan tjejerna och slängde banderollen i vattnet. Några från oss försökte fotografera dem. Då vände de och försökte ta en av kvinnornas mobiltelefoner, när hon inte släppte slängde de omkull henne, säger en kvinna som var på plats till Expo.

Anna säger att kvinnan som föll till marken slog sin knäskål ur led.

– Det var väldigt obehagligt, alla är ganska skärrade. Det är fortarande jobbigt att prata om det.

Nazisterna fick bråttom från platsen när en av aktivisterna från Ung vänster ringde polisen. Ändå tog det uppemot 70 minuter innan en polispatrull kom till platsen.

– De ursäktade sig med att de hade lite folk, att det var match på Råsunda bland annat, säger Anna.

Lennart Löfgren vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm säger till Expo att dröjsmålet berodde på prioriteringar.

– Sen kan inte jag se idag vilka prioriteringar det är som gjorts. Det jag ser är att det till slut har skickats en bil ifrån norrort, säger Lennart Löfgren.

Det tar 70 minuter för polisen att skicka en patrull till en plats där förtroendevalda politiker angrips av nazister, hur kan det vara på det viset?

– Jag vet inte, jag kan bara säga att det var den prioriteringen som gjordes då.

Inte heller Kjell Lindgren, presstalesman vid polisen i Stockholm, ger någon annan förklaring:

– Det jag kan säga är att det inte är normalt att det ska ta 70 minuter. Att det skickades en bil från norrort tyder på resursbrist.

Sylvia Undin var vakthavande befäl hos Stockholmspolisen när larmet kom in i lördags. Hon säger att patrullen som var skickad till Golfängarna fick ett larm med högre prioritet när den var på väg till platsen.

– Det var en rattfyllerist i Kista som de var tvungna att åka och stoppa. Vi hade då fått information om att gärningsmännen i Sundbyberg redan lämnat platsen, säger hon.

Har polisen tillräckligt med resurser för att skydda förtroendevalda?

– Det handlar hela tiden om prioriteringar, det är den verklighet vi har. I just det här fallet gjorde vi bedömningen att rattfylleristen var prioriterad så att han inte skulle köra ihjäl folk.

Enligt uppgifter till Expo ska Säkerhetspolisen ha tagit över utredningen.

---
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.