Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Internetsajten Bevara Keillers park lanserades i slutet av mars i år. Bakom domänen står Andreas Nyberg, en av frontfigurerarna i vit makt-organisationen Nordisk Ungdom.

Rörelsen presenteras som en "politiskt obunden" grupp för alla som vill stoppa det planerade moskébygget i Keillers Park på Hisingen i Göteborg.

Administratörerna för sajten har även skapat en facebookgrupp som kopplats till sidan. Under veckorna sedan kampanjen lanserades har över 5000 personer gått med i gruppen.

Bland de drygt 100 personerna som på Facebook anmält sig för att närvara vid söndagens demonstration återfinns flera kända nazister.

Andreas Nyberg är den första anmälda deltagaren. Patrik Forsén, tidigare ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund och numera talesperson för Nordisk ungdom har också anmält sin närvaro.

Även Sverigedemokraternas riksdagskandidat Christian Westling har via Facebook anmält att han kommer delta i demonstrationen på söndag.

När expo ringer upp Christian Westling för en kommentar säger han att han inte kommer närvara vid demonstrationen, framförallt för att han inte har tid.

- Jag sa mest ja för att jag tyckte det lät som en trevlig grej, säger Christian Westling.

Westling säger sig inte veta vem som ligger bakom kampanjen.

- Det är inte intressant för mig i det stora hela vad folk som lägger upp det här har för bakgrund.

Syftet med demonstrationen är viktigare för dig än vem som arrangerar?

- Absolut. Om det sedan skulle visa sig att det skulle utmynna i en renodlad nazistdemonstration skulle jag självklart inte vara intresserad av den. Men det är en demonstration mot moskén, där vissa deltagare skulle råka ha ett tvivelaktigt förflutet ser jag inte det som något jätteallvarligt, Det viktigaste är att man visar sitt missnöje mot moskébygget.

Enligt kampanjen ska demonstrationen genomföras med slagorden "Förstör ni vår historia förstör vi er framtid" som ledmotiv. Under torsdagen uppmanade det nazistiska nätverket Info-14 sina anhängare att ansluta sig till demonstrationen.

Nordisk ungdom har tidigare skapat rubriker då de vid två tillfällen dykt upp hemma hos en lärare bosatt i göteborgsområdet. I en film som presenterats på organisationens hemsida visar aktivisterna hur de bankar på lärarens ytterdörr och fönster. Anledningen till trakasserierna var enligt Nordisk ungdoms egen utsago att läraren uttalat sig negativt om personer med främlingsfientliga åsikter.

Ämnen i artikeln