Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

20-åringen döms för en lång rad brott: misshandel, grov misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot, stöld, försök till grov stöld, försök till rån, narkotikabrott, brott mot knivlagen, två fall av dopningsbrott samt vapenbrott. Straffet fastställdes till två och ett halvt års fängelse.

20-åringen döms för att ha hotat sin flickvän med kniv och för att oprovocerat ha misshandlat henne vid flera tillfällen. Han har bland annat hotat att döda henne och slagit hennes huvud mot en träpall och vid ett annat tillfälle mot ett handfat.

Han döms även för att ha bundit fast en man i 25-årsåldern i en stol och haft honom sittande där i flera timmar. Samtidigt ska han ha skurit i hans öra med kniv och hotat att genomborra hans hand med hjälp av en skruvdragare. När mannen till slut släpptes loss tvingade 20-åringen honom att posera som Jesus, och hotade att spika fast honom på väggen. Polisen har även beslagtagit knogjärn, ammunition till hagelvapen samt sprutor, kanyler och dopningsmedel från 20-åringen.

Tidigare dömd

2005 dömdes 20-åringen för misshandel efter att han tillsammans med två andra personer från SMR misshandlat två invandrare. Han var då en fullvärdig medlem av SMR. Expo uppmärksammade fallet eftersom den då 18-åriga mannen dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst och fick en av SMR:s ledargestalter, Per Öberg, som övervakare. Per Öberg byttes senare ut mot en annan person.

Sköt med hagelgevär

22-åringen dömdes till två månaders fängelse för vapenbrott och framkallande av fara för annan. Tillsammans med 20-åringen och ytterligare en person, också med kopplingar till SMR, var han ute och åkte bil och sköt med ett hagelgevär. Vapnet avfyrades från baksätet varpå föraren blev rädd och körde upp på en refug. En person som kom förbi i sin bil erbjöd de tre männen skjuts till en verkstad.

Mannen som stannade kände igen 20-åringen, men visste inte om hagelgeväret. En bit på vägen fick de tre männen för sig att de skulle tillbaka till bilen varpå föraren vände. När bilföraren lämnat männen sköt 22-åringen ett skott genom en av bakrutorna. Föraren skadades lindrigt och kunde köra därifrån.

22-åringen är medlem i SMR och deltog tidigare i år i Hess-marschen i Danmark. Han är tidigare dömd för misshandel, grov misshandel, våldsamt motstånd och olovligt innehav av farligt föremål.

Vid rättegången dömdes en tredje person, en 22-årig man, för misshandel och brott mot knivlagen. Straffet blev villkorlig dom och 3000 kronor i dagsböter.