Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Turerna runt Sverigedemokraternas listor som inte låsts av partiet fortsätter. Precis som i förra valet har nazister använt sig av möjligheten att skriva upp sig på valsedlar för att försöka kuppa in sig i folkvalda församlingar.

I Forshaga gick SD till val med en så kallad öppen lista. Det innebär att om en person innan valet gett samtycke till att kunna bli inröstad, så kan en väljare skriva in hans eller hennes namn på valsedeln. Belutet om att inte låsa listan togs trots att partitoppen sagt att det är bättre med tomma stolar än att en person som företräder en annan politik väljs in på ett SD-mandat.

Ett enskilt parti kan inte styra över vem som kandiderar för att ta ett av dess mandat om det inte har en stängd valsedel. I Forshaga utnyttjades den möjligheten av åtta personer i senaste valet. Två av dem har en lång bakgrund inom den svenska vit makt-miljön. 

Ledargestalt

En av dem är Ludvig Delin. Han var under många år en framträdande aktivist i det numera nedlagda, nazistiska Svenskarnas parti. Ett parti han då även kandiderade för.

Efter att Svenskarnas parti lades ned 2015 har Ludvig Delin medverkat på flera av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens och föreningen Det fria Sveriges evenemang.

Samtidigt har han drivit egna projekt och är ledande inom det värmländska nätverket Defend Wermland/White Boys. Delin driver även en podcast.

Attack mot fullmäktige och Pride

År 2015 dömdes Ludvig Delin för två fall av hets mot folkgrupp efter att han på sociala medier spridit antisemitism. I samma dom friades han för att i anslutning till oroligheterna i Stockholmsförorten Husby 2013 beväpnad med stenar åkt runt i en bil. Det fastslås i domen att personerna i bilen sökt efter oroligheterna, men det anses inte bevisat att avsikten med stenarna var att attackera personer.

Under de senaste åren är det framför allt två händelser som Ludvig Delin har uppmärksammats för.

Defend Wermland vid en mosképtotest i Karlstad.

Utanför fullmäktigesalen i Karlstad samlades den 19 juni 2017 ett 50-tal högerextremister. Bakom manifestationen stod Defend Wermland. Aktivisterna var på plats för att protestera mot ett planerat moskébygge. Från åhörarläktaren inne i fullmäktigesalen skanderades det slagord mot politikerna. Nazisterna uppträdde hotfullt innan de blev utslängda. Ludvig Delin var den drivande bakom manifestationen.

Den 9 september samma år utförde också Defend Wermland en aktion mot prideparaden i Karlstad. Situationen urartade och Ludvig Delin åtalades senare för att ha spottat en deltagare i ansiktet. En händelse som såväl tingsrätt som hovrätt friade honom för med motiveringen att det inte var ställt utom rimligt tvivel att det kunde finnas alternativa gärningsmän.

Arrangör av vit makt-spelningar

Den andra personen med nazistkopplingar som gett sitt samtycke till att kandidera för Sverigedemokraterna i Forshaga är en 42-årig man.

Mannen har sedan 1990-talet varit aktiv i nazistiska miljöer, bland annat i Nationalsocialistisk front. Under senare år har han medverkat på arrangemang med Nordiska motståndsrörelsen.

42-åringen är drivande bakom Hammerskins/Crew 38, som arrangerar vit makt-konserter. Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel, olaga hot och ofredande. Domar som ligger flera år bakåt i tiden.

42-åringen var på plats när NMR demonstrerade i Göteborg i september förra året. Demonstrationen urartade i bråk. Foto: Expo

Kända profiler

Peter Sundin, som är handläggare med fokus på våldsbejakande extremism på Brottsförebyggande centrum i Värmland, säger till Expo att det rör sig om två personer han mycket väl kände till sedan tidigare.

– Det rör sig om två personer som är centrala inom den värmländska vit makt-scenen, säger Peter Sundin.

Han menar att det är oroande att de försöker hitta nya plattformar för att få ut sin ideologi.

Små chanser att ta plats

Ludvig Delin och 42-åringen fick ett antal personröster i valet. Det betyder att de i teorin kan komma in som ersättare i kommunfullmäktige. I praktiken kan det bli svårare.

Sverigedemokraterna i Forshaga hade nio namn på sin lista och fick fem mandat i kommunen vid valet. Tre av dem har utsätts till ersättare. Om tillräckligt många ledamöter och ersättare lämnar fullmäktige så är det den person, bland de som gett samtycke till att kandidera, som fått flest personröster som står på tur.

Ludvig Delin fick totalt tre personröster och 42-åringen fyra. Två personer av de övriga som gett samtycke till kandidatur fick fler. Först när minst sju personer avsagt sig sitt updrag kan 42-åringen och Ludvig Delin få en chans att komma in. 

Olyckligt

Runar Filper, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, menar att det är olyckligt att personer som inte är med i partiet skriver in sig på listorna. Han menar samtidigt att samtyckesregeln gör att situationen är bättre det här valet jämfört med tidigare val. 

– Det är olyckligt när folk som inte är sverigedemokrater skriver in sig med vilja. Nu fick vi nog på sluttampen så många kandidater vi behövde ändå, det hade varit värre om vi bara haft fyra-fem på listan så att de hade kunnat komma in som ersättare, säger Runar Filper.

Har inte partiet ett ansvar i och med att ni valde att ha öppna listor?

– Det handlade om att vi behövde fler kandidater.

Men har det inte utgått riktlinjer från partiledningen om att ha låsta listor?

– Det var nog meningen så från början, överlag i hela landet. Men sedan var det väl ändå så att det behövdes mer folk i vissa kommuner ute i landet. Och då kunde man frångå det, till viss del.

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg 30 september 2017.
Ludvig Delin vid NMR:s demonstration den 30 september förra året i Göteborg. 

Tidigare kupper

Sverigedemokraterna har tidigare kritiserats för att ha öppna valsedlar och vid ett flertal tillfällen har nazister valts in på sverigedemokratiska mandat.

Under den föregående mandatperioden fick Nordiska motståndsrörelsen på så sätt representanter i Ludvika och Borlänge – i båda fallen handlade det om att de kommit in via Sverigedemokraternas valsedlar.

Expo har inte lyckats nå Ludvig Delin eller 42-åringen för en kommentar.