Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid en flygbladsutdelning av nazister från Nordiska motståndsrörelsen utanför en galleria i Åkersberga norr om Stockholm misshandlades en 57-årig man. Nu har domen fallit som friar de fyra misstänkta nazisterna.

I domen konstaterar Attunda tingsrätt att 57-åringen efter upprepade slag fallit till marken där han fick ta emot sparkar och fler slag. Upprinnelsen till misshandeln var att 57-åringen ska ha sagt till aktivisterna att de "borde skämmas" och att "det är skamligt att de hetsar mot människor från andra länder". Därefter ska han ha skänkt pengar till en tiggande kvinna innan han blev överfallen.

Enligt utredningen var det omkring 14 svartklädda nazister utanför gallerian. De fyra som misstänktes för misshandeln är kraftigt brottsbelastade och dömda för bland annat våldsamt upplopp i samband med attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp år 2013. De fyra har pekats ut av flera vittnen för att ha genomfört misshandeln som även fångats på film.

Tingsrätten friar dock männen då de menar att de utpekade aktivisterna kan ha blandats ihop med andra aktivister från Nordiska motståndsrörelsen. En av de misstänkta frias trots att tingsrätten konstaterar att han tilldelat 57-åringen ett slag. Tingsrätten menar att aktivisten handlade i nödvärn då slaget föregåtts av en ordväxling då 57-åringen, efter att 32-åringen tagit snabba steg mot honom, fattat tag i 32-åringens jacka.

I domen redovisas en mobilfilm som visar att de fyra misstänkta befann sig omkring 30 meter från entrén före misshandeln. De var alla mörkt klädda och hade mörka mössor. Filmen visar även misshandeln, men enligt tingsrätten går det inte med säkerhet att identifiera de personer som finns på filmen.

Flera vittnen har samtidigt pekat ut de fyra men tingsrätten ifrågasätter bland annat hur utpekningarna gått till.

"Vad gäller utpekanden som skett under huvudförhandlingen anser tingsrätten att dessa inte kan tillmätas någon betydelse, främst på den grunden att det gått för lång tid mellan gärningen och utpekanden."

Domstolen är även kritisk till utredningsunderlaget.

"Hur de närmare förutsättningarna för varit vid utpekandet framgår inte av utredningen. Det är således oklart om de stillbilder som redovisats för tingsrätten förevisats i samband med utpekandet. Det framgår inte heller vilken information som de fick innan de fick titta på filmen", skriver domstolen.

Vidare skriver tingsrätten att utredningen inte varit "av så solitt slag att det med tillräcklig säkerhet kan uteslutas att fel personer är utpekade".

Expo har inte lyckats nå åklagaren om frågan ifall domen kommer att överklagas, men målsäganden säger till Expo att han önskar att domen överklagas.

– Det är ett undermåligt utredningsarbete från polisens sida och även tingsrätten har gjort en horribel bedömning. Flera vittnen inklusive jag själv har pekat ut gärningsmännen oberoende av varandra. Men ändå går de fria.

– En annan sak som är hårresande är att personen som erkänner att han slagit mig kommer undan genom att hävda nödvärnsrätt. Han attackerar mig när jag är på väg in i gallerian och jag hann knappt värja mig och få upp armen innan jag fick en rak höger mitt i ögat. Tingsrätten menar att det inte är tillräckligt utrett om han hade som syfte att attackera mig, men bevisligen slog han en rak höger i ögat på mig. Även det styrker vittnen, säger 57-åringen till Expo.