Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 

– Alla som inte tillhör vårt folkslag ska utvisas, sa partiledaren Stefan Jacobsson i sitt tal på torgmötet.

Ett fåtal nazister hade samlats i Almedalen. Jacobsson, som gett stöd åt amerikanska terrorister och som är dömd för våldsbrott, sa att alla invandrare som begått ett brott ska utvisas. Till en början. Sedan ska samtliga invandrare utvisas och medborgarskap ska "annulleras". Detta ska enligt Jacobsson "ske på ett så humant sätt som möjligt". Svenskarnas parti kan dock tänka sig en viss arbetskraftsinvandring.

– Där arbetskraft måste importeras från andra länder ska det ske i form av arbetare av samma folkslag som den svenska. I andra hand av personer som inte tillhör samma folkslag. Uppehållstillstånd för dem som tillhör andra folkslag ska dock vara tidsbegränsade och inte ligga till grund för svenskt medborgarskap, sa han.

På plats i Almedalen var även aktivister från partiets skyddsstyrka Förbundet nationell ungdom. Dessa gick runt och filmade åskådare och journalister som var på plats. Att Svenskarnas parti visar upp sig samma dag som Jimmie Åkesson håller tal är ingen slump. Dess systerparti i Danmark Danskarnas parti har länge haft som strategi att dela ut flygblad vid Dansk Folkepartis tillställningar för att locka till sig missnöjda medlemmar.

Svenskarnas parti har den senaste tiden försökt värva missnöjda Sverigedemokrater, bland annat genom att skicka ut mejl till partiets kommunpolitiker. Svenskarnas parti har också lyckats på flera håll och på så sätt tillskansat sig sverigedemokratiska mandat i Lidköping, Hedemora och Mönsterås. I Tidaholm uppger den före detta sverigedemokratiska kommunpolitikern Stig-Erik Werner att han sympatiserar med och har ett nära samarbete med nazistpartiet. Dessutom har partiet tillskansat sig ett mandat från Nationaldemokraterna i Nykvarn. Även i Trollhättan förfogade man under ett tag ett sverigedemokratiskt mandat.