Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stefan Jacobsson har tidigare varit aktiv i en rad nazistiska organisationer och nätverk. Han hade i början av 2000-talet en ledande roll inom militanta Svenska Motståndsrörelsen. Partiledaren har också varit aktiv i nätverket Fria Nationalister. Han var även initiativtagare till projektet "Free the order", FTO.

Free the order härstammade från en amerikansk grupp som stödjer de fängslade aktivisterna i den nazistiska terrorgruppen The Order. Gruppen kallade sig egentligen för Det Tysta Brödraskapet och bildades 1982. The Order finansierade sig via bankrån och gruppens celler köpte vapen som var tänkta att användas i det "raskrig" som terrorgruppen förespråkade. Flera av terrorgruppens medlemmar gjorde sig skyldiga till ett antal mord på politiska meningsmotståndare och judar innan den största amerikanska polisinsatsen sedan mordet på president John F. Kennedy lyckades gripa terroristerna.

2009 gav FTO tillsammans med den nazistiska fängelseorganisationen Gula korset ut en bok där The Orders medlemmar intervjuades. Stefan Jacobsson skrev förordet till boken. Boken inleds med följande mening:

"Året var 1984 när en skara män gick från ord till handling".

Stefan Jacobsson har talat vid en rad nazistiska manifestationer och sammankomster. Vid Salemmarschen 2008 var han en av talarna. I talet sa Jacobsson:

"Tiden är inne för att offret och jägaren byter plats. Det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige!".

Jacobsson förklarade vidare i talet att strategierna kan vara olika. Bland annat skrivande och propagandaspridning. Men faktum är att den nyvalde partiledaren är dömd för en rad brott kopplade till sitt politiska engagemang.

År 2005 dömdes Jacobsson av Stockholms tingsrätt till två månaders fängelse för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Det var i samband med att Jacobsson tillsammans ett flertal kända nazister attackerade en vänsterautonom demonstration som hölls på nationaldagen 2004. I domen framgår det att nazisterna även gjort utfall mot polisen.

Partiledaren har senare dömts för fler brott. 2009 dömdes Jacobsson återigen för brott mot knivlagen. Han är även dömd för ett antal mindre brott.

Stefan Jacobsson som anslöt sig till Svenskarnas parti innan valet 2010 var under en tid vice partiledare efterträder Daniel Höglund som i fortsättningen kommer fungera som partistrateg.

Svenskarnas parti vill inte uttala sig till Expo Idag om partiledarskiftet eller svara på frågor rörande partiets syn på nazismen.