Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro på gator och torg under valrörelsen 2018 följdes av våld, hot och trakasserier.

En av de våldsamma incidenterna skedde under Almedalsveckan på Gotland. Under veckan drev hotfulla NMR-aktivister runt i Visby och markerade sin närvaro, bland annat den 4 juli då man störde centerledaren Annie Lööfs tal. Strax efteråt möttes nazisterna av en grupp kvinnor som med regnbågsflaggor i händerna protesterade mot NMR-gruppen.

Då kastade sig en man ut ur NMR-klungan och knuffade ned kvinnan med hård kraft så att hon föll till marken och slog huvudet i stenläggningen.

En polis rusade fram och grep mannen. Men då försökte två andra NMR-aktivister att frita den gripne. Polisen fick ta fram batongen och slå flera slag för att få männen att backa.

Nu döms en 25-årig man till dagsböter för misshandeln. Han är sedan tidigare dömd för våldsamt upplopp efter att NMR attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Han är inte längre medlem i NMR utan har gått över till Nordisk styrka, en utbrytargrupp från NMR.

En annan 25-årig man döms till dagsböter för försök till främjande av flykt. Även han har numera lämnat NMR för att gå över till Nordisk styrka.