Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De tre männen greps under natten mot måndagen och anhölls sedan misstänkta för stöld och skadegörelse, vilket Kristianstadsbladet var först med att rapportera om.

Vid Skräbeån i Bromölla finns ett minnesmärke för romsk kultur. Männen misstänks ha brutit loss flera skyltar från märket samt sprayat budskapet ”Nej ut!” på märket.

Tidningen skriver att männen greps av en ren slump efter en vanlig trafikkontroll. I bilen hittades flera skyltar från det vandaliserade minnesmärket.

Ledande roller

Enligt källor till Expo är de gripna männen tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen. En av dem har en nyckelroll i södra Sverige. En av dem har en central roll i organisationen på riksplanet. 

En av männen lade nyligen upp bilder på sociala medier som visade hur han tillverkade en spraymall med samma text och i samma typsnitt som det som sprayades på det romska minnesmärket.

Hatbrottsmotiv

Åklagare Christofer Ramqvist som leder förundersökningen säger att det finns ett hatbrottsmotiv bakom brottet.

— Ger man sig på monument som uppmärksammar hur romerna hade det förr i världen är det klart att man inte kan misstänka annat än hatbrottsmotiv för den vandalismen. Det är inte några fylltrattar som gått runt på stan och slagit sönder grejer utan detta är inriktat på minnesmonument, säger han till Expo.

Har deras högerextrema bakgrund någon koppling till brottet?

— Det har det säkert. Det är ganska få personer som kommer på att de ska vandalisera sådana monument. Även om man tycker att en eller annan grej är kass så är det väldigt få personer som gör slag i saken som de här killarna har gjort. Jag vet inte vad deras politiska uppfattning har för bakgrund i övrigt, men jag kan tänka mig att de är mycket övertygade om att de gör helt rätt, säger Christofer Ramqvist.

Minnesmärke för läger

Minnesmärket vid Skräbeån i Bromölla är ett av fem av samma typ som belyser den romska historien i Skåne. Märket finns på en plats där den romska gruppen fick slå läger när de varje år återvände till trakterna kring Bromölla.

Männen släpptes under tisdagseftermiddagen men är fortfarande misstänkta för brott.

Ämnen i artikeln