Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Folkmötet i Bornholm är liksom politikerveckan i Almedalen en tillställning där riksdagspartiernas ledare talar och mängder av olika seminarium planeras. Inför årets tillställning mellan den 11 och 14 juni tar nazister och den antimuslimska rörelsen plats. Oberoende av varandra kommer nazistiska Danskarnas parti och det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet att delta.

Danskarnas parti har bjudit in internationella samarbetspartners från det nylanserade paneuropeiska partiet Alliansen för fred och frihet, APF. De ska bland annat hålla ett samtal med Roberto Fiore, partiledare för italienska Forza Nuova.

Roberto Fiore är en veteran inom den högerextrema miljön. På 80-talet ledde han fascistorganisationen Nationella Revolutionsavantgardet, NAR. Organisationen stod bakom flera terrordåd i Italien. 1980 sprängde NAR järnvägsstationen i Bologna, närmare 100 personer dog och över 200 skadades. Efter attentatet flydde Fiore till England. Samtidigt dömdes han i Italien till ett nioårigt fängelsestraff för att ha organiserat en väpnad grupp och för innehav av sprängmedel. Han höll sig undan straffet och återvände till Italien 1999 när hans brott var preskriberat och grundade Forza Nuova. Fiore har dessutom varit en flitig föreläsare på högerextrema event runt om i Europa. Bland annat har han varit i Sverige på seminarium med nazistiska Svenskarnas parti.

På Danskarnas partis seminarium medverkar även Giorgos Epitideios, Europaparlamentariker för det grekiska nazistiska Gyllene gryning. I Grekland pågår en rättegång mot ledande företrädare i partiet. Gyllene gryning har kopplats till mord och attacker mot migranter och politiska motståndare.

Även Yvan Benedetti som tidigare representerat högerextrema Front National kommer att närvara. Han har även lett organisationen L'Oeuvre francaise som förbjöds 2013 efter att den 18-åriga antifascisten Clement Meric misshandlats till döds av högerextremister. Frankrikes inrikesminister Manuel Valls motiverade beslutet att förbjuda L'Oeuvre francaise med att de har en rasistisk och antisemitisk ideologi. Gruppen har även uttryckt stöd för franska nazivänliga lydregimen under Nazitysklands ockupation av Frankrike under andra världskriget.

Förutom ett seminarium med internationella högerextremister, ska Danskarnas parti hålla en presskonferens under rubriken "Repatriering av icke-västliga - vem och hur många?". På den ska Danskarnas parti presentera ett "arbetsprogram" och redogöra för sin migrationspolitik. I presentationen, som är upplagd på Folkmötets hemsida, skriver partiet att de "ursprungliga européerna är på väg att bli minoriteter i sina egna länder. Därför vill Danskarnas parti stoppa den utomeuropeiska invandringen och påbörja en repatriering av de som redan uppehåller sig här."

Samtidigt som nazister erbjuds en plattform på Folkmötet i Bornholm anordnar den danska antimuslimska counterjihad-rörelsen ett seminarium med Geert Wilders, partiledare för det nederländska Frihetspartiet. Han kräver stoppad invandring från muslimska länder, vill förbjuda Koranen och byggandet av moskéer. Han uppmärksammades i den holländska valrörelsen 2014 för att ha kallat marockaner för "slödder" och menade att att landet hade "mått bättre" om 60 procent av landets marockaner utvisades.

Det är antimuslimska Tryckfrihetssällskapet som står för inbjudan av Geert Wilders. Tryckfrihetssällskapet, som även finns i Sverige, startade tidningen Dispatch International, som numera bara är en webbtidning. Dispatch International svartmålar kontinuerligt muslimer.

Tidigare har counterjihad organisationen Stop Islamiseringen af Danmark, SIAN, och Frit Danmark, som beskriver sig som en självständig organisation inom Fremskrittspartiet, meddelat att de tänkt ställa ut de Muhammedkarikatyrer i deras tält. Bilderna som tänkt visas upp är de samma som counterjihadisten Pamela Geller visade upp på en utställning i Texas för ett par veckor sedan. Utställningen utsattes för skottlossning. De två gärningsmännen sköts till döds av polis. Terrororganisationen ISIS har tagit på sig attentatsförsöket.

Karikatyrerna kommer dock inte att få visas på Folkmötet. Bornholms borgmästare Winni Grosbøll säger att folkmötet handlar om debatter och om man vill ställa ut Mohammed-karikatyrer får man göra det någon annanstans.