Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En rad företrädare från högerextrema organisationer runt om i världen samlades på söndagen i St:Petersburg på konferensen "Internationellt konservativt forum". Arrangör till konferensen var det ryska partiet Rodina (Moderlandet). Bland de inbjudna var den italienska fascistideologen Roberto Fiore som nyligen blev ordförande för det paneuropeiska partiet Alliansen för fred och frihet. I partiet ingår bland andra nazistiska Svenskarnas parti, grekiska Gyllene gryning och tyska NPD. Dessa partier ska också varit inbjudna till konferensen.

Även fler högerextrema partier som Ataka från Bulgarien var på plats. Nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen uppger på sin hemsida att även de ska ha haft representanter på konferensen i Ryssland. Inför mötet hade nazistiska Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson till Dagens Nyheter meddelat att han skulle delta på konferensen. Några representanter från Svenskarnas parti dök dock aldrig upp.

Den ryska engelskspråkiga tidningen Moscow Times, rapporterar att de var 30 talare på konferensen. Två av talarna var NPD:s partiledare och EU-parlamentarikern Udo Voigt och Roberto Fiore.

– Jag har aldrig sökt pengar från Ryssland. Vad jag söker i Ryssland är en djup politisk och filosofisk förståelse. Det är därför jag nätverkat med personer, främst från den ryska intelligentian, men nu har vi kommit till en mer politisk lösning", sa Fiore, till Moscow Times.

Fiore uppger till tidningen att han sedan 2005 regelbundet besökt Ryssland och då framförallt etablerat kontakter med Rodina.

Flera talare på konferensen ska ha anklagat USA för krisen i Ukraina, men även för att "erodera traditionella värden i väst". En resolution antogs på konferensen om att upprätta en ständig kommitté för att koordinera Rysslands och Europas konservativa politiska krafter. Resolutionen skrevs hastigt på då konferenslokalen fick evakueras på grund av ett bombhot.

På mötet ska inga högt uppsatta statliga ryska företrädare närvarat.

Europeiska högerextremister har tidigare mötts i Ryssland. 2013 närvarade engelska British National Partys partiledare Nick Griffin tillsammans med företrädare från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och Roberto Fiore på en konferens anordnad av organisationen Russky Vestnik (Den ryska budbäraren).

Svenska motståndsrörelsen har tydligt närmat sig Ryssland efter krisen i Ukraina. Organisationen beskrev nyligen i en radiosändning att de hellre hade sett Sverige ockuperat av Ryssland än att fortsätta styras från den svenska riksdagen.

– Jag kan inte se en sämre förvaltare av mina intressen, alltså att det nordiska blodet ska överleva, än den regering och riksdag vi har nu och deras herrar. Jag har svårt att tänka mig att någon skulle göra ett sämre jobb. Jag är helt övertygad att det inte skulle bli värre med den ryska federationen, säger den ledande aktivisten Emil Hagberg i Svenska motståndsrörelsens radiosändning från förra veckan.

Han får medhåll i radiosändningen från Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund.

– Man ska tänka på det att det så kallade rysshotet är trams. Man får försöka analysera vad det här hotet innebär. Hotet mot vårt folk kommer söderifrån och västerifrån. Det kommer ju inte österifrån idag, säger han.

– Man kan göra en jämförelse mellan Ryssland och Västeuropa och titta på de regeringar som existerar. Då ser vi att Ryssland har en stark man och för en viss konservativ politik i de viktigare frågorna. Våra egna regeringar är rena absurdistan, fortsätter han.