Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är fasansfullt att de varit här. Riksdagen är inte ett forum för extremistiska krafter och detta är djupt osmakligt på alla sätt och vis. Fram tills nyligen var Anna Hagwall riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och detta är ett exempel på hur den rasistiska och antisemitiska myllan fortfarande är väldigt starkt kopplad till partiet, säger Birgitta Ohlsson riksdagsledamot för Liberalerna.

Pär Sjögren i Nordiska motståndsrörelsen och en 22-årig aktivist i organisationen var några av dem som befann sig i riksdagen för att lyssna på det "yttrandefrihetsseminarium" som den ur Sverigedemokraterna uteslutna riksdagsledamoten Anna Hagwall anordnat.

Föredragshållare var Karl-Olov Arnstberg som är populär i den svenska vit makt-miljön då han spridit antisemitiska konspirationsteorier och ondgjort sig över "icke vita raser" på "vita territorier".

Nordiska motståndsrörelsen skriver om seminariet i riksdagen på sin hemsida:

"Riksdagens portar öppnades för invandringskritiker och nationalsocialister".

På Nordiska motståndsrörelsen hemsida beskrivs även att man är nöjd över att "Arnstberg snuddade vid den uppenbara judiska maktstrukturen i västvärlden" men tillägger att de önskat att han gått ännu närmare in på "det ämnet".

Riksdagsledamoten Anna Hagwall som anordnade seminariet har kritiserats för en motion i riksdagen om slopat presstöd för att motiveringen till den gick i linje med klassiska antisemitiska konspirationsteorier om judars makt över medier. Motionen var en av anledningarna till att hon uteslöts från Sverigedemokraterna.

Pär Sjögren som närvarade vid seminariet har dömts för en rad brott, bland annat för att ha ofredat riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) i samband med att han misshandlades 2012. Idag sitter Sjögren i Borlänges kommunfullmäktige på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Den 22-årige aktivisten i Nordiska motståndsrörelsen står åtalad misstänkt för att ha attackerat en polis i samband med ett tumult i Södertälje.

22-åringen misstänks även för brott mot knivlagen efter att polisen ingripit mot honom i samband med att Nordiska motståndsrörelsen genomförde en aktion i anslutning till att Förintelseöverlevande Emerich Roth höll en föreläsning på Åsö-skolan.

I januari dömdes 22-åringen för våldsamt upplopp efter att han varit delaktig när flera aktivister i Nordiska motståndsrörelsen förra året attackerade polis i centrala Stockholm.

Nordiska motståndsrörelsen vill skapa ett nationalsocialistiskt samhälle genom revolution. Svenska politiker beskrivs som landsförrädare i deras propaganda. I organisationens politiska punktprogram framgår att de vill upprätta en "folkdomstol" med syfte att "neutralisera den folkförrädarkår som utövat åsiktsförtryck mot andra medborgare och förrått det egna folket."