Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De två männen, Flemming Muff Christiansen, en 32-årig dansk medborgare och Stephan Günther, en 33-årig tysk medborgare greps av dansk polis den 27 augusti förra året. Båda är kända figurer i högerextrema sammanhang och är knutna till danska Blood & Honour. Gripandet skedde på begäran av Åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main som misstänker att männen ingår i ett underjordiskt nätverk med förgreningar i Tyskland, Sverige, Australien, Finland och Danmark. Via detta nätverk ska olaglig vit makt-musik ha förts in i Tyskland. De två männen är misstänkta för hets mot folkgrupp och riskerar mångåriga fängelsestraff.

I samband med gripandet begärde Åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main att de två männen skulle utlämnas till Tyskland. Efter en utdragen process tog det danska justitieparlamentet den 20 februari beslutet att gå med på att lämna ut de två männen. Enligt beslutet ska de utlämnas inom tio dagar.

Även dansken Kasper Kröner, som är bosatt i Sverige, misstänks ingå i nätverket. Han begärdes i höstas utlämnad men svenska myndigheter sa nej.

Ämnen i artikeln