Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nordiska motståndsrörelsens våldskapital har varit påtagligt de senaste åren, det handlar om incidenter i samband med att organisationen är ute och demonstrerar eller delar ut sin propaganda. Eller tillfällen när aktivisterna attackerar grupper eller personer som de uppfattar som meningsmotståndare.

Våldet har även varit en följeslagare under nazistorganisationens valrörelse. Redan när Nordiska motståndsrörelsen drog i gång sin egen valkampanj ordentligt, i och med den så kallade politikerveckan på Gotland, var det flera uppmärksammade incidenter.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kandiderar till såväl riksdag som några utvalda orter. Det handlar om valet till fullmäktige i Boden, Kungälv och Ludvika samt landstingen i de tre regionerna.

I de tre kommunerna har NMR bedrivit en intensiv valrörelse. Invånarna har fått vänja sig vid att nazisterna dagligen sprider sin propaganda i de centrala delarna.

Nordiska motståndsrörelsen håller valmöte i Boden.
NMR håller valmöte i Boden, en av tre kommuner som nazisterna kandiderar till kommunfullmäktige i. Foto: Oskar Nordström

Misstänkt misshandel av 16-åring

I Boden har det stormat runt nazisternas valtält på torget. Två incidenter har uppmärkammats.

Den 1 september attackerade den lokala nazistledaren Bo Nilsson fysiskt en 16-årig pojke, vilket NSD först rapporterade om.

– Misstankarna gäller en 71-årig man. Sekretessen gör att vi inte kan säga mer än så, säger kommunpolisen Stefan Ström till Expo.

Men till Aftonbladet berättade 16-åringen efteråt att Bo Nilson slagit mot hans struphuvud, men att han lyckades parera slaget så att det träffade sidan av halsen.

Polis var på plats och kunde snabbt ingripa.

– Han blev omhändertagen på plats och sedan avvisades han. Det fanns inte gripandeskäl. Men han är fortfarande misstänkt, säger Stefan Ström, som inte vet om den aktuella rubriceringen är försök till misshandel eller misshandel.

Nazistveteran

Bo Nilsson är en veteran inom den svenska extremhögern. I början av 1990-talet var han en framträdande medlem i Sverigedemokraterna för att sedan i slutet av 1990-talet gå vidare in i Nationalsocialistisk front. Sedan några år är han ledande medlem i Nordiska motståndsrörelsen.

Bo Nilsson (NMR) omhändertas av polis efter att han attackerat en 16-åring i Boden.
Polisen kunde ingripa snabbt och omhändertog Bo Nilsson direkt efter den misstänkta misshandeln mot 16-åringen i Boden. Foto: Oskar Nordström

I februari fastställde hovrätten en dom mot Bo Nilsson gällande hets mot folkgrupp. Han står även misstänkt för samma brott i samband med att NMR demonstrerade i Boden 1 maj tidigare i år – den händelsen är fortfarande under utredning.

 Bo Nilsson förekommer även sedan tidigare i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel, uppvigling och mordbrand. De domarna ligger dock långt bakåt i tiden.

13-åring bortknuffad enligt vittne

Bara två dagar innan den misstänkta misshandeln inträffade en annan incident i anslutning till NMR:s valtält. Enligt NSD ska en grupp ungdomar ha haft en skoluppgift att ta reda på vad politikerna tycker i olika frågor. När de kom till NMR:s valtält blev det bråk.

Exakt vad som hände är fortfarande oklart. Men en restaurangägare i närheten berättar för SVT att han ingrep när han såg hur en flicka, som visade sig vara 13 år, blir bortskuffad av en NMR-aktivist.

När polis kom till plats och transporterade bort flickan så spottade hon, enligt Stefan Ström, mot nazisterna, vilket resulterade i en anmälan om ofredande.

Stefan Ström håller det dock inte för omöjligt att även NMR-aktivisten kommer att polisanmälas.

– Det hade varit någon form av incident innan, som föräldrarna sagt att de ska göra en anmälan om, säger han.

Nordiska motståndsrörelsen håller valmöte i Boden.
NMR:s närvaro i Boden skapar oro bland politiker och invånare. Foto: Oskar Nordström

Får polisen signaler från övriga partier på plats att de är oroliga?

– Ja, vi har haft möten med säkerhetsansvariga från partierna som sitter i fullmäktige. Och då hör vi oron, när vi pratar med dem, det är inget snack om den saken, säger Stefan Ström.

Anmäld misshandel och olaga hot

Den 29 augusti inkom en anmälan till polisen om en misshandel och olaga hot i anslutning till det valtält som NMR även har på plats i Ludvika.

En 35-årig kvinna ska enligt anmälan ha blivit sparkad i magen och attackerad av två NMR-medlemmar, vilket Dalarnas Tidningar var först att rapportera om.

Kvinnan ska enligt anmälan ha fotograferat nazisterna som då blivit aggressiva. En av dem ska ha hotat henne och kallat henne hora och en annan av nazisterna ska ha sparkat henne i magen.

– Det är anmält misshandel och olaga hot, men det är under utredning så jag vill inte uttala mig om den, säger polisutredare Per Israelsson till Expo.

Nordiska motståndsrörelsen håller valmöte i Ludvika 2018.
Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen delar ut valpropaganda i Ludvika. Foto: Expo

Har det varit några andra incidenter kopplat till NMRs närvaro?

– Inte just till det här valtältet, vet jag inte om det har inkommit. Det är klart det har varit en del anmälningar. Det är turbulent runt dem hela tiden, tycker jag, säger Per Israelsson.

Även i Kungälv förekommer det rapporter om stök och bråk - även om det inte upprättats någon polisanmälan. En polis, som vill vara anonym, säger till Expo att han upplever det som att de lokala NMR-aktivistena blivit allt mer konfrontativa och aggressiva.