Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ilias Kasidiaris, i det grekiska nazistiska riksdagspartiet Gyllene Gryning, hade enligt nyhetssidan Ekathimerini under söndagen en hätsk diskussion med en polis. Anledningen var att polisen tillät en antifascistisk demonstration i närheten av partiets möte.

– Tro mig, personer kommer dödas ikväll, skriker Kasidiaris i ett filmklipp från händelsen, enligt Ekathimerini.

I samband med mötet viftade partikollegan Christos Pappas med Greklands gamla flagga, i takt till applåderna av partiets anhängare. Flaggan användes när Grekland var en diktatur, då militärjuntan hade makten över landet mellan 1967 och 1974.

Enligt Ekathimerini finns det en till film på Kasidiaris från ett partimöte helgen innan. I den filmen förklarade han för sina partikamrater hur de kan utnyttja olika förmåner de fått tack vare sina politiska uppdrag. Bland annat förklarade han hur de kan utnyttja sin parlamentariska immunitet.

– Vi kan nu lagligt bära vapen och blir inte arresterade på plats om det skulle hända en olycka, säger Kasidiaris.

– Det här gör att vi kan vara lite mer avslappnade under våra aktiviteter.

Partiet har länge varit känt för sina extrema åsikter och våldsamma gärningar. Kasidiaris är den av dem vars gärningar uppmärksammats mest i media. Bland annat var han inblandad i ett beväpnat rån år 2007. I somras gick han till attack mot två kvinnor i en direktsänd tv-debatt i somras och slog en av dem med flera knytnävslag.

Trots alla våldsincidenter visar de senaste opinionsmätningarna att stödet för Gyllene Grynings gått kraftigt framåt. Enligt den politiska analytikern Paschos Mandravelis har partiet mycket stöd hos polisen och unga personer som är ointresserade av politik och inte vet något om nazism eller Hitler.

– För dem är Gyllene Gryning deras enda allierade på frontlinjen, när det blir sammandrabbningar mellan kravallpolisen och vänsteranhängare, säger han till tidningen the Guardian.

Det grekiska parlamentet har tidigare beslutat att tre av Gyllene Grynings riksdagsledamöter, bland annat Kasidiaris, ska bli av med sin åtalsimmunitet.

Ämnen i artikeln