Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pär Sjögren döms till böter på 5000 kronor för att ha hetsat mot judar "Död åt sion. Leve Gyllene gryning!", skrev han på Twitter i oktober 2013. I september publicerade han en nidbild på judar, något som han också dömdes för.

Sjögren har till sitt försvar hävdat att flera personer har tillgång hans Twitterkonto och att han inte vet vad som menas med "sion".

Falu tingsrätt köper inte Sjögrens förklaring: "Uttalandet 'Död åt Sion' ska uppenbarligen tolkas som ett uttalande emot judendomen, då Sion symboliserar det judiska folkets koppling till Israel och är ett begrepp som används för judar och den judiska världen i allmänhet. I synnerhet mot bakgrund av inläggets efterföljande uttalande 'Leve Gyllene Gryning' – vilket utgör en hyllning till det grekiska nynazistiska partiet, är det tydligt att Pär Sjögrens syfte måste ha varit att uttrycka missaktning och hot mot judar. " skriver tingsrätten.

Sjögren döms också för den antisemtiska nidbilden. "Bilden är tydligt gjord i samma stil som nazistiska anti-semitiska propagandabilder vilka karikerar judiska personer. Att det rör sig om en nidbild av en jude framgår även av en davidsstjärna på karaktärens mössa." slår tingsrätten fast.

Pär Sjögren dömdes för hets mot folkgrupp i två fall till 100 dagsböter på 50 kronor vardera. Sjögren får nu stöd av en nyhetssajt som ägs av nazistiska Svenskarnas parti. Under rubriken "Skamlig hetsdom i Falutingsrätt" hävdar chefredaktören Björn Björkqvist att Sjögrens inlägg kan tolkas som kritik mot den "judiska lobbyn" och menar att Gyllene gryning-anhängare fängslats efter "judiska gruppers påtryckningar."

Svenskarnas parti som till medier försökt tona ned sin nazistiska ideologi sprider frekvent liknande former av antisemitiska konspirationsteorier på sin nyhetssajt. Björkqvist försvarar även Sjögren för hans antisemitiska nidbild. Han hävdar att det handlat om kritik mot sverigedemokraterna som de senaste åren "fått ett allt starkare judiskt inflytande."

" Det finns sålunda en riktighet i att ifrågasätta om det tidigare nationalistiska partiet låtit sig hamna i händerna på judar eller sionister.", skriver han.

Pär Sjögren är sedan tidigare dömd för flera brott. Nyligen dömdes han för ofredande avvänsterpolitikern Daniel Riazat i samband med en attack mot ett antirasistiskt möte. Han är även dömd för misshandel, olaga hot och ofredande. Han har också dömts för hemfridsbrott och narkotikabrott. I mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlades i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Men den utredningen lades ned.