Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rättegångarna mot nazisterna från Svenska motståndsrörelsen, SMR,som attackerade en antinazistisk demonstration i Kärrtorp i december förra året började förra veckan. På tisdagen förhördes de tre som misstänks ha haft en ledande roll i attacken.

Två av dem bekräftade att de båda haft rollen som "nästechef" eller "gruppchef" inom SMR. Medan den tredje hävdade att åklagaren hade fel, och att han i själva verket inte haft den rollen.

Enligt Expressen ska en av dem under rättegången ha sagt att han inte var där som "nästechef" utan som privatperson. När polisen spelade upp filmer som visade hur nazistledarna skrek hyllningar till Adolf Hitler sa han att han inte visste vad det var för filmer. Han ska även ha sagt att trots att hans roll i motdemonstrationen inte var att leda och organisera de andra kan hans närvaro ha inspirerat aktivisterna till att begå våldshandlingarna.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida Nordfront står det att motdemonstrationen inte organiserades av SMR.

"En av de som hördes bekräftade att han är gruppchef i Motståndsrörelsen och att han skickat ut massutskick av SMS för att få människor att delta i en demonstration mot den antirasistiska demonstrationen som hölls i Kärrtorp den 15 december. Mannen menade dock att motdemonstrationen inte organiserades av Motståndsrörelsen utan var ett lokalt initiativ som till stor del organiserades via internet efter att det blivit känt att Linje 17 skulle anordna en demonstration mot Motståndsrörelsen i Kärrtorp."

I dagsläget är det sju personer som åtalats för sin inblandning. Rättegången mot dem fortsätter på torsdag.

Polisen utreder även ytterligare 27 personer, misstänkta för deras inblandning i attacken i Kärrtorp. Till Expressen säger Ulf Söderström att det inte kan uteslutas att fler högerextrema grips.