Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att partiet kom in i parlamentet är inte överraskande sett i ljuset av att de haft opinionssiffror på fyra till fem procent under stora delar av 2012. Tre procent krävs för att ett parti ska kunna få mandat i det grekiska parlamentet.

Gyllen gryning har kritiserats för dess främlingsfientliga politik, men också för att medlemmar utfört misshandlingsräder i invandrartäta bostadsområden och för att de använder sig av nazistiska symboler och gester.

Den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate skriver på sin hemsida att Greklands parlament nu fått in ett parti som representerar de mest våldsamma, rasistiska och antisemitiska grupperingarna i Europa.

Det högerpopulistiska partiet Folklig ortodox samling, LAOS, gick det det sämre för. Partiet förlorade alla sina 15 mandat, totalt fick de 2,9 procent av de grekiska rösterna. Partiet anses inte vara lika extremt som Gyllene gryning. LAOS har tidigare uppmärksammats för att medlemmar gjort rasistiska och antisemitiska uttalanden.

I övrigt blev det grekiska valet ett kvitto på det stora missnöje som funnits mot den styrande koalitionspartierna, socialdemokratiska Pasok och högerpartiet Ny Demokrati. Pasok tappade mest och gick från 43 till 13 procents väljarstöd. Vänsterkoalitionen Syriza lyckades bäst i valet och gick från 4,6 till 16,7 procent.

Ämnen i artikeln