Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag kommer sitta som politisk vilde och driva Svenskarnas partis frågor, säger Linusson till Expo Idag.

Sverigedemokraten Christian Wallin har lämnat Lidköpings kommunfullmäktige eftersom han flyttat från kommunen. Hans enda ersättare är nazisten Curt Linusson, vars namn skrivits in för hand på tre av sverigedemokraternas valsedlar. Innan han får träda in i kommunfullmäktige måste dock Länsstyrelsen granska rösterna.

Curt Linusson, 69, har länge varit aktiv i nazistmiljön och varit medlem i såväl Nordiska rikspartiet som Nationalsocialistisk front, NSF. 1999 startade han den paramilitära organisationen Legion Wasa. Organisationen ligger numera i dvala, men rönte stor uppmärksamhet då de värvade frivilliga för att strida på Saddam Husseins sida. Iraks ambassad tackade dock nej till erbjudandet.

Linusson sökte sig även till strider på 90-talet då han åkte med "Pluton Viking", för att delta i inbördeskriget i Kroatien.

2004 köpte Linusson en gård i Vara för NSF:s räkning. 2005 eldhärjades gården, AFA tog på sig attentatet. Gården såldes senare tillbaka till kommunen, då Linusson inte var nöjd med att NSF inte sanerat den efter branden.

Förutom aktiviteter i organisationer som NSF och Nordiska rikspartiet har Linusson kandiderat för ett eget parti, Skaraborgs svensksocialister. Hans vallöften var att motverka klotter och "rasblandning" i kommunen.