Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det här är självklart ingen rolig situation. Men Linusson har kommit in på laglig väg och demokratin måste få ha sin gång, säger kommunfullmäktiges ordförande Marita Bengtsson (S) till Expo Idag.

Curt Linusson vill till den samlade pressen inte uttala sig om nazism. Han säger att han kommer lägga motioner om att stoppa flyktingmottagandet i kommunen och att han är för demokrati. "Annars hade jag inte tagit plats i kommunfullmäktige", säger han. Linusson tillade dock "Även Adolf Hitler valdes in demokratiskt, men det är inte så att demokratin i Lidköping kommer att upphöra".

Till Expo Idag uppger Linusson att han är emot "rasblandning" och att han vill utvisa dem med utländsk bakgrund.

– Det är klart att det finns skillnad mellan raser och jag är emot blandäktenskap. Somalier som kommer hit måste repatrieras, säger Linusson.

Curt Linusson säger även att han är emot vissa medborgares rösträtt. I Svenskarnas partis partiprogram står det:

 curt linusson lidkoping Daniel Höglund med Curt Linusson i kommunfullmäktige salen

"Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare."

Linusson menar att man kan se på människor om de ska få rätt till ett svenskt medborgarskap.

– Man ser ju vart folk kommer ifrån bara genom att titta på dem och därmed vart de ska skickas. Man ser om någon är en somalier och då ska den personen skickas dit, säger han.

Linusson vidhåller att han inte är nazist men säger samtidigt att han inte har något emot personer som är det.

– Jag har inget emot de som är med i Nordiska nationalsocialister till exempel, säger han.

Curt Linusson har länge varit aktiv i nazistmiljön och varit medlem i såväl Nordiska rikspartiet som Nationalsocialistisk front, NSF. 1999 startade han den paramilitära organisationen Legion Wasa. En organisation som fick uppmärksamhet när de försökte värva frivilligsoldater till Irak-kriget för att strida på Saddam Husseins sida. Linusson har även dömts för hets mot folkgrupp efter att han 2004 burit ett hakkors på en "Hitlermåltid" med NSF. Han är även grundat Skaraborgs svensksocialister och drev då frågor mot "klotter och rasblandning".

 motdemonstration lidkopingFoto David Lagerlöf

(Uppdatering) På eftermiddagen samlades ett 80-tal personer i demonstration som Ung Vänster anordnat för att protestera mot att Svenskarnas parti tagit sig in i kommunfullmäktige. De gick i ett fackeltåg till kommunhuset där de stoppade och ropade antirasistiska slagord

– Det är helt förkastligt att nazister har kommit in i kommunfullmäktige. Vi vill visa att Lidköping inte vill ha honom här. Detta är ingen stad som tycker att nazism är okej, säger en av arrangörerna som vill vara anonym.

Fakta om Svenskarnas parti

Svenskarnas parti är ett nazistiskt och tydligt antidemokratiskt parti. Partiet är en fortsättning på Nationalsocialistisk front. I april demonstrerade Svenskarnas parti för att hedra Gösta Hallberg-Cuula, som var medlem i det svenska nationalsocialistiska partiet NSAP. Han stupade i strid mot Ryssland under vinterkriget. I samband med manifestationen talade Magnus Söderman i Svenskarnas parti om den "nationella rörelsens" historia och om nationalsocialismen.

"Vår historia och vårt arv är ingenting som vi skäms för. Det är något vi tar till oss och något vi värderar och vårdar."

Söderman uttryckte även vid samma tillfälle en oro över att "nationalister" inte har kontakt med sin historia.

"Det finns ett stort glapp mellan de nationalister som levde och verkade i början på 1900-talet och framåt och de som dök upp på 1980 och 1990-talet"

Svenskarnas partis syn på svenskar baseras på kultur och genetik, och kopplas till medborgarskapet:

"Vi svenskar består i förlängningen av en mängd stammar som har slagit sig samman. I grund och botten är vi exakt samma människor som för tusen år sedan brukade samma jord. Det är samma gener och samma blod.", står det i partiets vidareutveckling av partiprogrammet.

Om demokrati skriver partiet:

"Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig allt mer då dagens statsskick bygger på ansvarslöshet, egoism och folksplittring, vilket har möjliggjort inflytande för allehanda särintressen på bekostnad av allmänhetens dito."