Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

STOCKHOLM 1984
1984 mördades en 37-årig homosexuell servitör i sin bostad i Stockholm. 37-åringen hade blivit rånad, men mordet hade distinkt sexuella inslag. Offret hade blivit svårt torterad; bland annat hade en nål stuckits genom hans könsorgan och ett hakkors skurits in i hans bröst. Mördarna var en 28-årig NRP-aktivist, Peter samt en 20-årig kumpan, Marco.

Straff: Peter dömdes till fem års fängelse medan Marco dömdes till sluten psykiatrisk vård.

GÖTEBORG 1985
1985 dömdes Johannes, 20 år, och James, 18 år, för mordet på en 62-årig homosexuell man i Göteborg. Offret hade dödats av upprepade knivhugg och våld mot strupen. Efter mordet anlades en mordbrand i lägenheten för att utplåna spåren. Båda förövarna var aktiva i NRP:s RAG-grupp som leddes av Staffan Winlöf. Johannes var även en av aktivisterna som kördes ut ur Växjö 1985.

Straff: James dömdes till fyra års fängelse medan Johannes fick sluten psykiatrisk vård.

Johannes frigavs i slutet av 1980-talet och har fortsatt sin verksamhet som våldsverkare. 1991 dömdes han till skyddstillsyn för en oprovocerad misshandel, och 1992 dömdes han till två års fängelse för grov misshandel och mordförsök på en arabisk invandrare i Varberg.

GÖTEBORG 1990
1990 mördades en 32-årig homosexuell man med ett 50-tal knivhugg på en parkeringsplats i Göteborg. Mördarna identifierades som Göran, 23 år, och Daniel, 19 år; båda aktiva i nynazistiska grupper. Göran anslöt sig till nrp omkring 1983 och dömdes 1985 för första gången för misshandel av en homosexuell. Under slutet av 1980-talet figurerade han i utkanten av Sverigedemokraterna och Nysvenska Rörelsen och blev samtidigt intresserad av naziockultism.

Under rättegången 1990 förklarade Göran att han »hatade bögar« och att han ansåg sig »vara i sin fulla rätt att uppsöka homosexuella och öppet redovisa sitt förakt för dem«.

Straff: Göran dömdes till tre och ett halvt års fängelse medan Daniel dömdes till sex år.

Under tiden i fängelset i början av 1990-talet var Göran en av initiativtagarna till nazitidningen Werwolf, som uppmanade till terrordåd mot svenska myndigheter. Efter avtjänat straff startade han en egen naziockult grupp i Göteborg, Svarta Ordern, som idag är en av hörnstenarna i Ariska Brödraskapet.

GÖTEBORG 1995
1995 mördades konstnären Per Skoglund i Göteborg av två nynazister, Peder, 19, och samme Daniel som förekommer i ovanstående fall.
Daniel har en bakgrund i Sverigedemokraterna och Nysvenska Rörelsen. I slutet av 1980-talet växte hans intresse för naziockultism och efter att ha avtjänat straffet för sitt första mord på en homosexuell anslöt han sig till organisationen Svarta Orden.

Straff: Åtta års fängelse. Hans kumpan Peder frikändes från delaktighet i själva mordet.

VÄSTERÅS 1995
1995 knivmördades hockeyspelaren Peter Karlsson på öppen gata i Västerås. Mordet hade utförts med stor brutalitet. Karlsson, som inte dolde sin homosexualitet, hade träffats av 64 knivhugg, varav 23 hugg mot ryggen.
Mördaren identifierades som Johnny, en anabolmissbrukande skinnskalle som också var en av ledarna för den lokala nazistgruppen Westra Aros Stormavdelning 80. Under rättegången hävdade Johnny att mordet utförts i »självförsvar« sedan Peter Karlsson gjort närmanden mot honom.

Straff: Johnny dömdes till åtta års fängelse.