Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expos granskning av Nationaldemokraternas riksdagslista visar att det bland kandidaterna finns personer som tidigare varit medlemmar i svenska nazistorganisationer. Femte namnet på listan, Heinz Burgmeister, hade under flera år en framträdande roll i numera avsomnade Nordiska rikspartiet.

Tidigare i veckan rapporterade expo.se om sjundenamnet på listan, Rasmus Gårdebrink, som så sent som 2006 var stödmedlem i Svenska Motståndsrörelsen. Han har dessutom figurerat i sammanhang kopplade till Nationalsocialistisk front, numera Svenskarnas parti.

Köpt böcker på vit makt-bolag

Ett par kandidater finns på det kundregister från Nordiska förlaget som för några år sedan läckte ut på internet. En av kandidaterna, Anders Norén gjorde för ett antal år sedan en större beställning av böcker och kläder från förlaget.

Mattias Karlstrand, som står på valsedelns elfte plats, finns också i detta register. Förra året gjordes dessutom en smsdonation till nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen från en telefon som, när man ringer till den, har ett telefonsvararmeddelande från Mattias Karlstrand.

Samarbete med Fria nationalister

Även i partiets utåtriktade aktiviteter märks närheten till den svenska vit makt-miljön. Sedan ett par år tillbaka firar Nationaldemokraterna nationaldagen tillsammans med nazistiska nätverket Fria Nationalister. Samarbetet med Fria nationalister har också varit centralt för Nationaldemokraterna i arbetet med att uppnå kriterierna för att få presstöd för sitt partiorgan Nationell idag. Bland annat har aktivister ur Fria nationalister har hjälpt till att sälja tidningen vid torgmöten.

Partiledaren och kommunfullmäktigeledamoten Marc Abramsson är en återkommande deltagare vid den årliga Salemmarschen som arrangeras av Salemfonden/Info 14. För en knapp månad sedan lät han sig även intervjuas av Info14.com, med anledning av ett förestående torgmöte i Tranemo. I intervjun uttalar sig Abramsson om drivkrafterna bakom det politiska engagemanget. Han anser att kampen för folkets frihet är en plikt, även om det innebär en risk för det egna livet.

"En politisk kamp är också ett krig och utkämpas ofta parallellt med en väpnad konflikt."

Samtidigt som Nationaldemokraterna har en nära relation till vit makt-rörelsen, har man inskrivet i sina stadgar att partiet "skall verka för sann demokrati, grundad på folkets vilja".

- Det där är bara trams, säger partiledaren Marc Abramsson när expo.se ringer upp honom. I övrigt vill han inte kommentera uppgifterna.Nationaldemokraterna har idag två mandat i Södertälje kommunfullmäktige och ett mandat i Nykvarn. I valet 2010 kandiderar partiet till riksdagen och i nio kommuner: Hofors, Nykvarn, Sigtuna, Stockholm, Svenljunga, Södertälje, Tranemo, Vimmerby och Åmål.