Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan Sverigedemokraterna splittrades för två år sedan har Nationaldemokraterna åkt Europa runt i hopp om att kunna ta över en del av de internationella kontakterna. Under hösten 2001 åkte flera ur partiets ledning ner till Tjeckien och Tyskland. I Tyskland gästades Deutsche Volksunion, DVU. Partiet ligger nära Front National och det var ett tydligt tecken att ND direkt ville ta över Sverigedemokraternas gamla broderpartier. I Tjeckien hade man ett möte med ledaren för Nationella Sociala Blocket. I Prag träffade de också en representant från den amerikanska nazistorganisationen National Alliance.

Regeringsparti representerat

Den största fjädern i hatten för Nationaldemokraterna är att partiet kunnat locka ett av Italiens regeringspartier till mötet. Det rasistiska separatistpartiet Lega Nord är ett av Silvio Berlusconis stödpartier i regeringskoalitionen. Lega Nords partiledare Umberto Bossi har blivit känd för krav på extrema åtgärder mot flyktingar. I juni gick han ut i Romtidningen Corriera della Sera och föreslog att flottan och kustbevakningen skulle få befogenheter att öppna eld mot flyktingbåtar.

– Efter andra eller tredje varningen, så pang. Då skjuter vi. Inte en massa snack. Med en kanon blåser vi bort alla som finns där. Annars kommer vi aldrig att komma till rätta med det här problemet, dundrade Bossi.

Umberto Bossi är tredjeman i Berlusconis regering och har titeln som reformminister. De flesta flyktingar som kommer med båt till Italien är kvinnor och barn, vilket inte tycktes bekomma ministern.

– Vilka de illegala immigranterna än är måste de jagas iväg på det ena eller andra sättet, berättade han för tidningen.

Lega Nord är som Nationaldemokraterna negativa till EU, men Lega Nord arbetar i stark motvind i hemlandet då den största delen av befolkningen är positiv till den Europeiska Unionen. Det har märkts tydligt i de senaste årens Eurobarometer som genomförs på uppdrag av EU-kommissionen. Samma läge gäller för till exempel Beneluxländerna.

ND bjöds in av Lega Nord

Lega Nords medverkan vid mötet den sjätte september ska ses som början på ett samarbete partierna emellan. Andra veckan i juli höll det italienska partiet en "fest för ett Europa av folk". Till festen som pågick i fem dagar hade Nationaldemokraterna och deras ungdomsförbund bjudits in. Vid mötet knöt ND kontakter med Lega Nords parlamentsledamöter. Med vid festen fanns även Vlaams Bloks ungdomsförbund som kommer att delta i Stockholmsmötet.

Vlaams Blok Jongerens symbol
Vlaams Blok Jongeren kommer att gästa ND den sjätte september.

Viktig ideologisk partner

Vid två tillfällen i år har Nationaldemokraterna deltagit i officiella möten med belgiska Vlaams Blok. Partiet är unikt i den bemärkelsen att det är ett av ytterst få partier som ännu i viss mån svärmar för "Blut och boden" (blod och jord), den nationalromantik som präglade 1930-talets nazism. Partiet förespråkar en völkisch doktrin, det vill säga att medborgerliga rättigheter endast ska ägas av personer med "rätt" arv och blodslinje. De verkar också för ett "vitt Europa". Vlaams Blok använder ofta begreppet den "flamländska rasen" och hyllar den frivilliga nazistiska SS-divisionen Vlandern. Vlaams Blok gick starkt framåt i det belgiska valet i år och fick 11,6 procent av rösterna. Partiet räknas som ett av de viktigaste "nationella" partierna i Europa rent ideologiskt sett.

– Att vi samarbetar med ett parti betyder inte att vi ställer oss bakom hela deras partiprogram. Mötet den sjätte september går under parollen "För ett folkens och nationernas Europa – mot ett federalt EU", säger Nationaldemokraternas pressekreterare Rickard Ekman till Expo.

Nationaldemokraterna kan dock inte stoltsera med några större namn från Vlaams Blok eller deras ungdomsförbund Vlaams Blok Jongeren. Anledningen till detta är att ungdomsförbundet själva håller ett viktigt möte den aktuella helgen.

– Ett antal ungdomar ur Vlaams Blok Jongeren kommer att delta i mötet. Det blir dock inga ur staben som representerar partiet officiellt, säger Joris Van Hauten som är partiets talesman till Expo.

Personliga kontakter viktiga

Vid de allra flesta mötena runt om i Europa har en person från Nationaldemokraterna deltagit. Det är Fredrik Bergman som sitter i Nationaldemokraternas Ungdomsförbunds styrelse. Han sitter också som ledamot i Södertälje kommunfullmäktige. Bergman var en av många i Stockholmsområdet som valde att lämna SD när splittringen var ett faktum. Under sin tid i Sverigedemokraterna hann Bergman ta över de internationella kontakterna från Michael du Bouzet. Mycket talar nu för att SD:s kontakter inte varit partikontakter utan att det handlar om kontakter av personlig karaktär som Nationaldemokraterna tagit med sig vid splittringen.

SD utan internationell representation

Medan Nationaldemokraterna kuskat runt i Europa de senaste åren har Sverigedemokraterna legat mycket lågt när det gäller internationella kontakter. Det enda officiella mötet utomlands som SD i år deltagit i var Front Nationals kongress. Den sjätte september håller även Sverigedemokraterna sin final inför folkomröstningen och det var meningen att Front Nationals generalsekreterare, Carl Lang, officiellt skulle representera Fronten. Han har dock lämnat återbud berättar Jean-Michel Girard chef för Front Nationals kontor för utrikeskontakter.

– Carl Lang kommer inte att delta vid det mötet, säger Girard till Expo. Han vill inte ge någon förklaring till avhoppet.

Sverigedemokraterna har inför folkomröstningen bildat den fristående organisationen Försvara Kronan!. En styrelse har utsetts och där sitter bland annat partiorganisatören Tommy Funebo. Han blir ställd när han genom Expo får beskedet att Carl Lang har ställt in sitt deltagande.

– Va? Det senaste jag hörde var att han skulle komma, säger en förbryllad Funebo.

Ansvarig för kampanjfinalen är Sverigedemokraternas södra distrikt. Björn Söder som är vice partiledare besväras av Expos frågor och säger gång på gång att han inte vill kommentera uppgifterna.

– Just för tillfället har jag inga som helst kommentarer om vår kampanjfinal, säger Björn Söder.

Försvara Kronans kampanjgeneral är Jimmie Åkesson, ordförande för Sverigedemokraternas Ungdomsförbund och fullmäktigeledamot i Sölvesborg. Han säger att man från Sverigedemokraternas sida inte har jagat internationellt stöd till mötet den sjätte september.

– Det stämmer att vi har ställt frågan till Carl Lang men hur det har gått med den frågan vet jag faktiskt inte, säger Jimmie Åkesson till Expo.

– Vi inriktar oss på Sverige och sedan är det givetvis trevligt med internationella kontakter men det är inget vi står och faller med, menar Åkesson.

Lega Nord

Lega Nord, Nordförbundet, driver en separatistisk politik och vill bryta loss det industrialiserade norra Italien från de fattigare jordbruksdistrikten i södra Italien och partiet har gång på gång utmärkt sig som ett av Europas mest öppet rasistiska partier. Lega Nord gick kraftigt bakåt i det förra parlamentsvalet och partiledaren Umberto Bossi uppskattas inte helt av koalitionspartierna i Berlusconis regering. Förra Berlusconiregeringen 1995 sprack bland annat på grund av motsättningar med Bossi.

Vlaams Blok

Partiet bildades 1977 av Karel Dillen och är i dag en av Europas ideologiskt mest betydelsefulla rörelser inom extremhögern. I ett Belgien som under 1990-talet skakats av pedofilaffärer och politiska korruptionsaffärer har förtroendet för de demokratiska partierna minskat. Vlaams Blok är de som varit bäst på att utnyttja situationen. Partiets målsättning är att skapa ett självständigt Flandern i södra Belgien med en korporativistisk stat. Partiet leds i dag av Frank Vanhecke som försöker få partiet att framstå som "respektabelt konservativt".