Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har inte sett annonsen något mer, men inte heller fått något besked om vad som hänt med den. Det fanns anmälningar mot den och då är det upp till Facebooks handläggare som sitter i Dublin att bedöma om den bryter mot reglerna, säger Jan B Fredriksson till Expo.se.

Annonsen var ett plagiat av det högerpopulistiska Schweiziska partiet SVP:s reklamkampanj och visade en bild på tre vita får som sparkade bort ett svart får från den svenska flaggan. På annonsen stod det "Stoppa gängen – utvisa hela familjen! För en svensk framtid."

I samband med att annonsen för cirka två veckor sedan uppmärksammades av media sa Jan B Fredriksson att den riskerade att plockas bort av Facebook om den bedömdes vara hatisk, förtala eller uppmana till våld. Han menade även att han trodde att annonsen bröt mot Facebooks regelverk.

Enligt Nationaldemokraterna har Facebook skickat ett mejl till ND:s kommunpolitiker, Mattias Karlstrand, som lagt upp annonsen. I mejlet som Nationaldemokraterna hänvisar till står det att partiet publicerat material som är förbjuden enligt Facebooks reklampolicy. Dessutom kommer Karlstrand aldrig mer att få annonsera på sajten.

Efter att Expo.se kontaktat Jan B Fredriksson återkommer han och säger att eftersom beskedet om avstängningen skickats direkt från Dublin till den som brutit mot avtalet kan han varken bekräfta eller dementera om Facebook stängt ner annonsen.

Ämnen i artikeln