Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I oktober avsattes Nationell Idags chefredaktör Vavra Súk av Marc Abramsson, efter anklagelser om att han förskingrat pengar. Súk ersattes av Nationaldemokraternas interimistiske partisekreterare Jimmy Windeskog.

Vavra Súk har förnekat att han skulle ha tillskansat sig pengar och anklagar Nationaldemokraternas partiledning för att ha kuppat tidningen. Dagar efter han avsatts stämde han även Marc Abramsson och Nationell Idag, som han menade inte hade rätt att avskeda honom.

I måndags lämnade Súk in en ny stämningsansökan mot Abramsson där han kräver att Abramsson betalar skadestånd till Föreningen Nationell Idag, som är tidningens uppdragsgivare. Det uppges inte hur mycket pengar som krävs.

Abramsson anklagas bland annat för att ha förfalskat protokoll och på så sätt fått kontroll över Föreningen Nationell Idag. Súk hävdar att han själv valdes till ordförande för föreningen på ett extra årsmöte i slutet av september. På mötet beslutades det, enligt stämningsansökan, att Marc Abramsson och nationaldemokraten Mattias Karlstrand utesluts ur föreningen.

Under tiden som tvisten om Nationell Idag pågått har Vavra Súk tillsammans med flera i den gamla redaktionen bildat en konkurrerande tidning.

Nationell Idag har årligen mottagit miljonbelopp i presstöd. I slutet av december meddelade dock presstödsnämnden att alla utbetalningar till tidningen stoppas. Presstödsnämnden har inlett en utredning efter att prenumeranter hört av sig och klagat på att de inte kan säga upp sin prenumeration.

Marc Abramsson vill inte uttala sig om anklagelserna som riktas mot honom.