Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Efterlyst på TV 3 så kunde polisen på torsdagen visa bilder på personer som man var övertygade om var inblandade i attacken mot Pride. Tipsen har sedan dess strömmat in. Men Marc Abramsson greps och anhölls redan i tisdags morse. Tipsen har istället pekat ut minst tre andra som deltagit i den brutala misshandeln av pressekreteraren Facundo Unia. Marc Abramsson är på den starkare misstankegraden misstänkt för händelserna vid Slottsbacken i Stockholm i augusti i år.

Marc Abramsson har varit Nationaldemokraternas ungdomsordförande sedan partiet bildades sommaren 2001. Vid demonstrationer så är det Marc Abramsson som styr och ställer. I augusti samlade NDU ett 80-tal aktivister till motdemonstration mot vad Nationaldemokraterna kallar för "homolobbyns politiska diktat".

Det slutade med att stenar och flaskor haglade över deltagarna i tåget. Enligt polisen startades bråket av en grupp skinnskallar som attackerade paraden med bland annat flaskor.

Nationaldemokraterna har förnekat att det skulle vara de som först gått till attack. På sin hemsida kallar man det för nödvärn. ND har efter upploppet hävdat att media medvetet ljuger om det inträffade.

I sin häktningsframställan till Stockholms Tingsrätt skriver Kammaråklagare Karin Engberg att Marc Abramsson på sannolika skäl är misstänkt för grov misshandel och våldsamt upplopp. Hon skriver vidare att attacken gjorts gemensamt och i samråd med andra personer.

- Ja, vi har flera namngivna misstänkta personer. Men på grund av utredningstekniska skäl så vill jag inte gå närmare in på det i dagsläget, säger Karin Engberg till Expo.

Engberg vill inte heller berätta om det är aktuellt med fler häktningsförhandlingar under helgen. Hur många misstänkta det rör sig om vill hon inte heller svara på.

Fler namngivna

Flera av dem som kontaktat polisen har kunnat namnge ytterligare tre personer. Samma namn har dykt upp vid flera tips. En av dem är 16 år gammal och bosatt i Karlstad. Han är aktivist i Nationaldemokraternas Ungdomsförbund. Tidigare har han kontrollerats av polisen i Karlstad för ett år sedan då nazister försökte störa en manifestation till Björn Söderbergs minne.

Förutom de två NDU-aktivisterna så har en person namngetts av flera vittnen. Mannen är 21 år och en välkänd nazist. Han ingår i kretsen kring den pro-terroristiska tidningen Info-14.

Abramsson ska kvarstanna i häktet tills åtal har väckts. Anledningen är att rätten anser att det föreligger en risk att han annars undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen.

Straffskalan för grov misshandel är ett till tio års fängelse. Våldsamt upplop kan ge upp till tio års fängelse.