Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var lördagen den 14 april vid Hötorget som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen var på plats för att dela ut nazistorganisationens propaganda.

I anslutning till flygbladsutdelningen uttryckte en 65-årig man sitt ogillande mot organisationen. Han försökte även få en av aktivisterna att sluta filma honom och ska i samband med det ha försökt putta undan kameran.

En 27-årig aktivist från Nordiska motståndsrörelsen attackerade mannen med slag mot huvudet. Misshandeln fortsatte, enligt vittnen, med sparkar när mannen låg på gatan.

27-åringen förnekade brott med hänvisning till att han handlat i nödvärn. Stockholms tingsrätt menar att såväl attacken som att det inte rörde sig om nödvärn är utrett och dömer mannen till två månaders fängelse för misshandel av normalgraden.

Det är inte första gången 27-åringen är involverad i våldsamheter. Han förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat tidigare dömd för fyra fall av misshandel, men även för vapenbrott, olaga hot, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

27-åringen har en lång bakgrund inom nazistmiljön. Först i kretsarna runt Svenskarnas parti och sedan åtminstone 2013 i Nordiska motståndsrörelsen.