Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var natten mot den 21 maj förra året som ett sällskap promenerade i centrala Stockholm när de oprovocerat attackerades av två aktivister, 19 och 28 år, från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

28-åringen dömdes i september förra året i tingsrätten för misshandel efter att han sprutat pepparspray mot sällskapet. Han döms även för ringa vapenbrott på grund av pepparsprayen.

Knogjärn i underkläderna

Dessutom fann polisen vid visitering att han gömt ett knogjärn i sina underkläder. För det döms han för brott mot knivlagen och andra farliga föremål.

Efter händelsen med pepparsprayen kontaktade sällskapet polisen och följde efter de två aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen. I anslutning till det riktade 19-åringen hot mot dem.

Hovätten fastställer dom

Påföljden i tingsrätten för 28-åringen blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han dömdes även att betala skadestånd till de två som fick pepparspray i ansiktet. 19-åringen dömdes till dagsböter och skadestånd för olaga hot.

De båda överklagade domen och på tisdagen meddelade Svea hovrätt sitt beslut. Hovrätten fastställer domen mot 28-åringen. 19-åringen fick dagsboten nedsatt och undslipper skadestånd.

28-åringen är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Även 19-åringen är hemmahörande i Eskilstuna och aktivist i nazistorganisationen.